Friss hírek

2010.04.24. 18:26

Török megemlékezés az örmények lemészárlásáról

<p>Törökországban emberi jogi aktivisták, és szimpatizánsaik, köztük mûvészek emlékeztek meg együttesen szombaton arról, hogy a török ottomán birodalom hadseregének katonái örményeket gyilkoltak le tömegesen az elsõ világháború idején. Az isztambuli gyûlésen mintegy 100-an vettek részt. Az eseménnyel egy fél évszázados tabut szegtek meg a résztvevõk, Törökországban ugyanis máig tabunak számít még a történtek megemlítése is. Ezalatt Örményország fõvárosában, Jerevánban tízezrek emlékeztek meg arról, hogy a mai modern török állam elõdjének hadserege mintegy másfél millió örményt gyilkolt le módszeresen 1915 és 17 között.</p>

A törökországi Emberi Jogok Társaságának isztambuli szervezete az örmény áldozatokért rendezett gyûlést a Haydarpasa nevû vasúti állomáson tartotta meg. 1915. április 24-én ugyanis innen indult el útjára az elsõ olyan vagon, amelyben deportált örményeket szállítottak. Az isztambuli megemlékezés mintegy 100 résztvevõje közül néhányan azt skandálták, hogy "soha többé", míg mások az egykori számûzöttekrõl készült fekete-fehér fényképeket lobogtattak kezeikben.

A gyûlés ellen egy másik csoport demonstrációt szervezett. Ennek tagjait a török rendõrök tartották távol a megemlékezéstõl. Az ellen-tüntetés résztvevõi közt több egykori diplomata is volt, akik a török nemzeti zászlót lengették. Az 1970-es és 80-as években ugyanis egy szélsõséges örmény szervezet, az Asala tagjai 42 török diplomatát gyilkoltak meg merényleteikben.

Ezalatt Törökországban értelmiségiek és mûvészek petíciót szövegeztek és írtak alá, amelyben arra szólítják fel "azokat az embereket, akik fájdalmat éreznek" az örmények lemészárlása miatt, hogy fejezzék ki sajnálatukat. Törökország kormánya ugyanis visszautasítja a vitát a történelmi eseményekkel kapcsolatban, és a népirtás helyett "nagy katasztrófa"-ként említik az 1915-17-ig tartó öldöklést. A népirtás viszálya évtizedeken át mérgezte a két állam, Törökország és Örményország kapcsolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!