Friss hírek

2010.04.27. 16:11

Több mint száz civil szervezet a környezetvédelmi tárca önállóságának megtartását kéri

<p>A környezetvédelmi minisztérium megerõsítését, illetve önállóságának megtartását javasolja hét országos szervezet a Fidesz elnökéhez írt keddi levelében. Felhívják a figyelmet arra: a zöldtárca önállóságát 108 civil szervezet támogatja.</p>

A gazdasági válságból való kilábaláshoz, a versenyképes gazdaság megteremtéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megfelelnek a korszerû környezetvédelmi követelményeknek is - írják a szervezetek (a Greenpeace, a Hulladék Munkaszövetség, a Levegõ Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország).

Ezért tartják szükségesnek a Fidesz választási programjában deklarált önálló magyar környezetpolitika megerõsítését, ami csak akkor lehet hatékony, ha a környezet- és természetvédelemért felelõs kormányzati szerv a nagy gazdasági ágazati minisztériumoktól függetlenül mûködik. Emellett Magyarországnak fel kell készülnie az EU 2011-es elnökségi teendõire is, ahol a környezetvédelem kiemelt téma - áll a közleményben.

Ezek miatt kérik a szervezetek, hogy az új kormányzati struktúrában erõsödjön meg a független és egységes környezet- és természetvédelmi minisztérium, akár csúcsminisztériumként, kiegészülve a természeti erõforrások kezelésével. Orbán Viktorhoz írt levelükben felhívják a figyelmet arra: a zöldtárca önállóságát 108 civil környezetvédõ szervezet támogatja. Szorgalmazza az önálló minisztérium megtartását a gazdaság, a tudomány és a civil szektor szakembereit tömörítõ Országos Környezetvédelmi Tanács is.

A hét szervezet emlékeztet arra is, hogy a rendszerváltás egyik kiemelkedõ vívmánya volt az önálló környezetügyi minisztérium létrehozása, a kérdésnek így nemcsak szakmai, hanem szimbolikus politikai jelentõsége is van. Levelükben felajánlják segítségüket, és kérik a Fidesz elnökét, adjon lehetõséget, hogy megbízottjával személyes egyeztetéseket folytathassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!