Friss hírek

2010.04.23. 12:46

Több mint 400 beadványt vizsgált eddig a zöld ombudsman

<p>A jövõ nemzedékek országgyûlési biztosához több mint négyszáz panaszbeadvány érkezett 14 hónappal ezelõtti hivatalba lépése óta. A legkirívóbb a többi között a Tubes ügye, a pesti zsidónegyed témája, illetve a pátyi beruházással kapcsolatos jogsértések - mondta pénteki tájékoztatóján Fülöp Sándor, a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosa. Hozzátette: fontos feladat lesz rendet tenni a jogok rangsorában, továbbá tudomásul venni, hogy a fenntarthatóság érdekében elõtérbe kell helyezni a környezet és a lakosság érdekeit az üzleti beruházásokkal szemben. Az ombudsman szerint az alapvetõ közjavakat - például a vízkészletet, a folyamatos erdõborítást és a génkészletet - biztosító természeti tõke kezelése közügy és állami felelõsség.</p>

A zöld ombudsman úgy gondolja, az önkormányzatok hatáskörén nem kellene változtatni, hiszen az illetékességi területükön ezek állnak a legközelebb a lakossághoz. Viszont fontos a civil kontrol és a hatósági ellenõrzés, hogy a gazdasági és üzleti érdekek ne uralhassák el a testületeket és ne születhessenek olyan döntések, amelyek a fenntartható fejlõdést akár évtizedekre is visszavethetik - tette hozzá.

Fülöp Sándor beszélt arról is, hogy a hozzá érkezett panaszok között szerepelt még a génállománnyal, a városi zajszennyezéssel, a levegõtisztasággal, a természet- és örökségvédelemmel, az állattartással kapcsolatos kérdések és a jogalkotás véleményezése is. Helyzet értékelésében a zöld ombudsman úgy fogalmazott: a legfontosabb feladat, visszaállítani a természet és az emberi közösségek ellenálló képességét, alkalmazkodó- és regeneráló képességét a stabilitás érdekében, hiszen "dominószerûen összekapcsolt rendszerekrõl van szó, amelyek közül több is inog".

Fülöp Sándor beszámolóját megküldte az országgyûlésnek. Elmondta: várhatóan az õszi ülésszakon tárgyalhat majd errõl az új parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!