Friss hírek

2010.04.22. 06:36

"Szorosabb együttmûködést az EU-val!" - brit üzletemberek nyílt levele a leendõ kormányhoz

<p>A 15 legjelentõsebb brit üzletember írta alá azt a nyílt levelet, amelyet csütörtökön hozott nyilvánoságra a Financial Times londoni üzleti napilap. A pénzemberek ebben arra sürgetik a májusi választások után felálló új kormányt, hogy szorosan mûködjön együtt az Európai Unióval. Az írás szerint Londonnak "hallatnia kell a hangját", valamint központi és pozitív szerepet kell játszania az EU életében.</p>

Az üzletemberek szerint Nagy-Britanniában az 1930-as évek óta nem volt akkora a recesszió mint most, ezért úgy vélik: a hiánycsökkentéshez, a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás emelkedéséhez az kell, hogy az új kormány szorosan együttmûködjön a fõbb európai politikai áramlatokkal. Az aláírók közt van Richard Branson, a Virgin Group vezetõje, Guy Dawson a Nomura Investment alelnöke, John Kerr a Shell Group elnökhelyettese, valamint Leon Brittan, egykori konzervatív politikus, a thatcher-kormány volt tagja, aki jelenleg a UBS Investment bank alelnöke.

Nagy-Britanniát euroszkeptikus országnak tartják, amely inkább az unión kívül keresné a boldogulását. A szigetország egyébként csak háromszori próbálkozás után, 1973-ban lehetett a közösség tagja.

A szigetországban május 6-án tartják a választásokat. A cikk aznap jelent meg a sajtóban, amikor este a három legnagyobb párt miniszterelnök-jelöltjének televíziós vitája lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!