Friss hírek

2010.04.09. 16:31

Szociális építõtábor Nagykanizsán

<p>Szociális építõtáborban dolgozhatják le lakbérhátralékukat Nagykanizsán az önkormányzati lakások eladósodott bérlõi. A hátrányos helyzetû családokon segítõ programot a Társadalomelméleti Kollégium egyetemista tagjai szervezték, de más önkéntesek is csatlakoztak hozzájuk. Az építõtáborban lakásokat újítanak fel, és a bérlõk, akik vállalják a munkát, naponta 5600 forinttal csökkentik a tartozásukat.</p>

A szociális építõtábor munkásait mûvezetõk irányítják Nagykanizsán. A Ligetvárosi lakótelepen dolgoznak, ahol 180 család él, többségük segélybõl. A bérlõk összesen 12 millió forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak.

A szociális építõtábor a Társadalomelméleti Kollégium ötlete volt. Pénzt a Norvég Civil Alap pályázatán nyertek építõanyagra, illetve a programot a Habitat for Humanity és a Bercsényi Építész Szakkollégium is támogatja.

Ha valaki dolgozik azon a házon, ami nem az övé, de lakik benne, az végül is elszámolható valahogyan. A végsõ célunk is valami ilyesmi lenne egyébként, hogy az önkormányzatok a karbantartási kötelezettségüknek ilyen módon tehessenek eleget - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Kovács Vera, a Társadalomelméleti Kollégium szóvivõje. Hozzátette: a bérlõk közül sokan jelentkeztek a munkára, viszont önkéntesekre még szükségük lenne. Ahogy további támogatókra is, mert például azzal nem számoltak, hogy csak a lakóteleptõl távol tudnak raktározni, ami lényegesen növeli benzinköltségüket.

Az építõtáborral nemcsak a lakók, hanem az önkormányzat is jól jár, ugyanis az elsõ világháborúban épült, hadikórházból átalakított lakótelepre ráfér a korszerûsítés - ismeri el a város vagyongazdálkodási cégének vezetõje.

8 millió forint értékû mûszaki beruházást kap az önkormányzat, amit az elmúlt években, évtizedekben nem tudtunk elvégezni. A munkások szigetelik a házakat, tetõket és nyílászárókat újítanak fel - mondta Kámán László vezérigazgató.

A szociális építõtábort háromhetesre tervezik Nagykanizsán. Ha a program beválik, akkor más városokban is megszervezik az önkéntesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!