Friss hírek

2010.04.17. 17:06

Szimulált motorbaleset és elsõsegénynyújtó verseny - a motoros és kerékpáros balesetek megelõzése a cél

<p>Szimulált motorbaleset és elsõsegénynyújtó verseny - egyebek mellett ezzel találkozhattak azok, akik szombaton kilátogattak a fõvárosi Orczy-kertbe. A program célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a balesetmegelõzés fontosságára.</p>

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság, az Országos Mentõszolgálat és a Magyar Vöröskereszt is képviseltette magát a szombaton megrendezett programon a budapesti Orczy-kertben, ahol elsõsegélynyújtó verseny és egy szimulált motorosbaleset várta az érdeklõdõket. A BRFK forgalomszervezési és megelõzési osztályának vezetõje a Független Hírügynökségnek elmondta: az elsõdleges cél az, hogy csökkentsék a balesetek számát. Szécsi Tibor emlékeztetett: tavaly összesen hét motoros halt meg a fõvárosi utakon, idén pedig már hárman vesztették életüket.

Mint ismert, január 1-jétõl módosításokat vezettek be KRESZ-ben.. A leglényegesebb változás a motorosokat és kerékpárosokat érinti. Õk már nem csak az egyéb jármûvek mellett, hanem akár közöttük is elõregurulhatnak a piros lámpánál. További jelentõs változás, hogy a KRESZ megengedõbb lett a motorosok sávhasználatával kapcsolatban: használhatják a buszoknak fenntartott sávokat is.

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, a budapesti rendõrök a tavasz beköszöntével nagyszabású balesetmegelõzési kampányba kezdtek. Több tucat akció, ellenõrzések és több rendõr az utakon - ezekben a hónapokban erre számíthatnak a motorosok és a kerékpárosok. Emellett a rendõrök a Közbiztonsági Háló program keretében is gyakran ellenõrzik a kétkerekûvel közlekedõket.

A fokozott ellenõrzésekre azért van szükség, mert a jó idõ miatt egyre több motoros és biciklis jelenik meg az utakon, a cél pedig az, hogy betartassák velük a KRESZ szabályait. A tapasztalatok ugyanis továbbra is azt mutatják, hogy sokan jogosítvány vagy bukósisak nélkül ülnek fel motorjaikra, de olyan is akad, aki leszereli a rendszámtábláját.

A szombati, Orczy-kertben tartott rendezvény lehetõséget adott arra, hogy felhívják az emberek figyelmét, mennyi motoros baleset történik, és mennyi fiatal hal meg értelmetlenül - tette hozzá Szécsi Tibor. A rendõrök egyébként addig tartanak fokozott ellenõrzéseket városszerte, amíg nem csökken a motoros balesetek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!