Friss hírek

2010.04.19. 17:31

Slotáék uniós szinten vetnék fel a halálbüntetés újbóli bevezetését - a Jobbik programjában is szerepel, de Slotáékkal nem mûködnek együtt

<p>Európai szinten akarja elérni a halálbüntetés újbóli bevezetését Ján Slota pártja. A koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnöke éppen ezért tárgyalni fog más uniós tagállamok hasonló nézeteket valló politikai erõivel is. A Jobbik a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza ugyan, de Slotával nem mûködnek együtt semmilyen téren.</p>

Slota a halálbüntetés visszaállításáról hétfõn beszélt azon a pozsonyi konferencián, amelyet pártja a témában rendezett. Arra, hogy mely pártokkal készülnek egyeztetésre, egyelõre nem tért ki a szlovák sajtónak adott nyilatkozataiban.

A politikus korábban is kifejtette, hogy halállal csak olyan esetekben büntethetnének, amikor egyértelmûen bizonyítható a szándékos emberölés. A második legnagyobb pozsonyi kormánypárt vezetõje szerint felmérés igazolja, hogy ilyen esetekben Szlovákia lakosságának csaknem kétharmada híve a halálbüntetésnek.

Mivel azonban nemzeti szinten lehetetlen efféle változtatás, európai szinten kellene vele foglalkozni. Rudolf Puèík ((pucsík)), a Szlovák Nemzeti Párt alelnöke jelezte, a témát a közeljövõben az Európai Parlamentben is felvetik. Slota utalt arra, hogy a halálbüntetésrõl az olasz, a portugál, a francia és a belga parlamentben is folyt már vita.

Szlovákiában a rendszerváltást követõen, 1990-ben - vagyis még Csehszlovákia fennállása idején - törölték el a halálbüntetést.

Dúró Dóra, a Jobbik Magyarországért Mozgalom szóvivõje a Független Hírügynökségnek azt mondta: magyarellenessége miatt Ján Slotával és pártjával a Jobbik semmilyen téren nem akar együttmûködni. "Nem érdekes, hogy Slotának mi a véleménye. A Jobbik, a programjához hûen támogatja a halálbüntetés visszaállítását" - tette hozzá.

A Jobbik "Radikális változás" címû országgyûlési választási programjában úgy fogalmaznak, hogy a legsúlyosabb életellenes bûncselekmények esetében visszavezetnék a halálbüntetés lehetõségét, vállalva az ezzel járó nemzetközi szerzõdések újragondolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!