Friss hírek

2010.04.21. 16:11

Rövid lesz az idén a csiga-szezon Magyarországon

<p>Több százezer szegény embernek - hajléktalanoknak, munkanélkülieknek - biztosít bevételt az éticsiga szezon Magyarországon, legalábbis az állatok gyûjtését koordináló Éticsiga Terméktanács becslése szerint. Kilogrammonként 80-100 forintot fizetnek a felvásárlók a gyûjtõknek, de a szezon csak néhány hétig tart. Azon kívül az éticsiga védett állat, egy-egy példány értéke kétezer forint.</p>

Három hete tart az éticsiga szezon Magyarországon. Április elsejétõl április 21-éig egy mikosszéplaki felvásárlónál - Vas megyében - kétezer kilogrammot adtak le a környékbeliek. Országosan kétezer tonna a kvóta, vagyis ekkora mennyiség begyûjtését engedi a törvény az egyébként védett éti csigából.

Természetvédelmi területen szezonban sem lehet csigát gyûjteni, és oda kell figyelni a méretre is. Harminc milliméternél kisebb csigát tilos összeszedni, a méreten aluliakat a felvásárlók sem vehetik át. Egyébként a csigagyûjtés mindenkinek alanyi joga a szezonban - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Péterné, mikosszéplaki éticsiga felvásárló.

Az éticsiga felvásárlási ára az idén 80-100 forint kilogrammonként. Egy kitartóbb gyûjtõ jobb napokon akár félszáz kilogrammot is összeszedhet, de ez még kevés a gazdagsághoz - mondta Kalányos Erzsébet. Az asszony hat gyermeket nevel, a férjével együtt veszítették el a munkahelyüket nemrég. Most csigagyûjtésbõl próbálnak talpon maradni.

Az éticsiga szezon az idén várhatóan rövidebb lesz a szokásosnál. Elméletileg június 15-éig tart, de azonnal véget ér, ha összegyûlik a megengedett mennyiség. A kétezer tonnából már most ezernél is többet leadtak a gyûjtõk. Magyarországon egyébként alig esznek csigát az emberek, a fogyasztás szinte mérhetetlen.

A kétezer tonna magyar csiga felét feldolgozva, felét élve viszik külföldre. A legtöbb magyar csiga francia tányérokon végzi, illetve feldolgozásra sokat elvisznek Törökországba és Görögországba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!