Friss hírek

2010.04.15. 13:56

Rendszeres méréssel az érszûkület ellen

<p>Folyamatosan nõ az érszûkület kialakulásának veszélye az életkor elõrehaladtával - derül ki az Ereink Védelmében (ÉRV) Program legfrissebb eredményeibõl. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a programban részt vevõ csaknem 22 ezer betegen folyamatosan kontrollvizsgálatokat végeztek, és azt is megállapították, hogy a rendszeres mérések révén kiszûrhetõ és kezelhetõ a már kialakult vagy nagy eséllyel kialakuló érbetegség.</p>

Kiss István elmondta: az ÉRV Program célja a tünetmentes érszûkület felderítése és a kiemelkedõen magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentése. Ehhez az érelmeszesedést kell felismerni és kezelni, mert késõbb ez vezethet infarktushoz, stroke-hoz, vagy vesebetegségekhez. A programba 3 évvel ezelõtt 21892 beteg került be, az átlagéletkoruk 61,5 év volt.

A Hypertonia Társaság elnöke arról számolt be: a bevont betegek 14 százalékánál egyértelmûen kimutatható volt az érbetegség, további 15,6 százalékuknál pedig feltételezhetõ volt a késõbbi kialakulása. A boka/kar vérnyomás-értékek arányszámából az évek során kiderült: a kétes esetek felénél nem történt változás, 12,2 százalékuknál viszont beigazolódott a betegség. A kontroll vizeteken egyébként a vérnyomás, a koleszterinszint, a vércukorszint és a húgysavszint változásait is vizsgálták a szakemberek, és megállapították, hogy a már diagnosztizált és kezelt betegeknél kézzelfogható volt a javulás.

Farkas Katalin, a Magyar Hypertonia Társaság vezetõségének tagja azt mondta: a program kiterjesztéseként elindították az ÉRV Regiszter Programot is, amelynek célja az, hogy valós képet kapjanak a Magyarországon élõ érbetegek számáról, arányáról, valódi egészségi állapotáról. Ehhez több mint 20 ezer páciens csatlakozott és országszerte 151 családorvost vontak be. A programban elsõsorban a veszélyeztetett betegeket vizsgálták, itt a résztvevõk 18,3 százalékánál egyértelmûen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség. A vizsgálatban 27,2 százalékban mutatták ki a betegséget azoknál, akiknél alsó végtagi fájdalom jelentkezett, 58,2 százalékban pedig azoknál, akiknél a pulzus nem volt tapintható.

A szakember szerint a vizsgálati eredmények igazolták, hogy az életkor elõrehaladtával folyamatosan nõ az érszûkület kialakulásának veszélye, ugyanakkor több kockázati tényezõ is megkétszerezi ezt. Ezek közé tartozik a dohányzás, a nem kontrollált magas vérnyomás, az alkoholfogyasztás, és a cukorbetegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!