Friss hírek

2010.04.27. 15:06

Ratifikálta az orosz és az ukrán parlament a flottaszerzõdést

<p>Egyhangúan megszavazta kedden az orosz parlament alsóháza az Ukrajnával kötött szerzõdést, amelynek értelmében a fekete-tengeri orosz flotta 2042-ig használhatja a szevasztopoli támaszpontot. A Duma mind a 410 képviselõje a szerzõdés ratifikálására voksolt.</p>

Elõzõleg az ukrán parlament is törvényerõre emelte kedden a megállapodást, amelyet Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz államfõ kötött korábban Harkovban. A kijevi palament 236 tagja szavazott igennel. A ratifikáláshoz minimum 226 képviselõ jóváhagyása kellett.

Viktor Janukovics és Dmitrij Medvegyev árpilis 21-én állapodott meg abban, hogy a szevasztopoli támaszpont 2017-ben lejáró bérleti szerzõdését 25 évvel meghosszabbítják, és esetleg újabb öt évvel, ha a két ország egyetért majd ebben. Cserében Moszkva 300 százalékos kedvezményt adott az Ukrajnának szállított orosz gázra, és ezzel elejét vehetik azon európai félelmeknek, hogy megismétlõdhet a 2009 elején bekövetezett válság.

Akkor Oroszország elzárta az ukrán gázcsapokat a felhalmozott ukrán tartozásokra és az állítólagos gázlopásokra hivatkozva. Európa jelentõs része jó idõre gáz nélkül maradt a kemény télben. 2009-ben még a Nyugat-barátnak tartott Viktor Juscsenko volt Ukrajna elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!