Friss hírek

2010.04.13. 14:06

Pusztulnak a fekete fenyõk a Mecsekben

<p>Kiszáradnak és elhalnak a fekete fenyõk a Mecsekben, mert egy különleges gombafertõzés támadta meg õket. A betegség fertõz, így szinte napról napra újabb fenyõk kezdenek el száradni. Már csaknem 30 hektáros területen pusztulnak el így folyamatosan a fekete fenyõk. Kivágni azonban nem lehet mindegyiket, mert természetvédelmi területen vannak.</p>

A gombafertõzés jellegzetessége, hogy egyszerre, hirtelen elhalnak a vékony ágak. Ez történik a 80 éves hatalmas fenyõkkel a Mecsek oldalban. A betegség a fák vízháztartását borítja fel, így a növények szárába és ágaiba nem jut elég tápanyag, és kiszáradnak.

"Mintegy öt évvel ezelõtt már találkoztunk vele, akkor mintegy 100 köbméter mennyiségû fát kellett kitermelni, most sajnos olyan 60-70 százalékban érinti a fekete fenyves állományait." - mondta el a Független Hírügynökségnek Lovescher István, a Pécs Holding Zrt. erdésze.

A fák közül azonban mégsem lehet mindegyiket lehet kivágni, ugyanis természetvédelmi területen vannak, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága szakvéleménye alapján a környezetvédelmi felügyelõség engedélyezheti a fakivágást, ám az elõírások értelmében március 31-ét követõen már nem szabad fákat kivágni.

A gomba azonban folyamatosan terjed, az erdészek szerint a súlyos fákat mielõbb el kellene távolítani. A gomba terjedésének a meleg és az esõ kedvez leginkább, így a szakemberek attól tartanak, hogy nyáron az egész fenyõerdõt végigfertõzheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!