Friss hírek

2010.04.12. 00:46

Pozsonyi házelnök: A magyaroknak kell a szlovák kártya, a szlovákoknak nincs szükségük a magyarra

<p>A magyarországi kisebbségeknek a mai napig nincs intézményes képviseletük az Országgyûlésben - jegyezte meg Pavol Pa¹ka ((paska)) szlovák házelnök a vasárnapi magyar választások kapcsán. A Robert Fico kormányfõ szociáldemokrata pártjához tartozó politikus errõl a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnap esti vitamûsorában nyilatkozott.</p>

Megjegyezte, a magyaroknak szükségük van "a szlovák kártya kijátszására", miközben a szlovák politika számára nem szükséges "a magyar kártya". Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar szélsõségesek "intézményes beavatkozásokra" törekednek Szlovákiában is. Ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom állítólag Szlovákiában is szervezkedik.

Ján Figeµ ((figelj)) volt uniós biztos, a legkisebb szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke szerint a feltehetõleg ellenzékben maradó Jobbik nagy erõt jelent, és ez majd Strasbourgban és Brüsszelben is éreztetni fogja hatását. Ugyanakkor hangsúlyozta, a szlovák-magyar viszonyban túl kellene lépni a múlt traumatizáló témáinak felemlegetésén, és a jövõbeni együttmûködéssel kellene foglalkozni.

A mûsorban élõben kérdezték a Budapesten tartózkodó Gál Zsolt szlovákiai magyar politológust, a pozsonyi Komenský Egyetem oktatóját. Szerinte az várható, hogy Magyarország elsõsorban belsõ ügyeivel, a gazdasági reformokkal foglalkozik majd. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mellõzné a külpolitikai tevékenységet, s azon belül a határon túli magyarok kérdését. Utalt arra, a Fidesz a közelmúltban többször is megígérte, hogy a kettõs állampolgárság bevezetésére fog törekedni. "Várható, hogy igyekezni fog ezt megvalósítani" - nyilatkozta Gál Zsolt a szlovák hírcsatornának.

Vladimír Meèiar ((vlagyimír mecsiar)) nem tart radikalizálódástól a szlovák-magyar viszonyban a vasárnapi magyar választások után. A legkisebb szlovák kormánypárt, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke a közszolgálati Szlovák Rádiónak nyilatkozott még szombaton. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy a Fidesz nemzetközi nyomásra maga is küzdeni kezdett a radikális Jobbik ellen, sõt, azt is kijelentette, nem lép koalícióra Vona Gábor pártjával. Meèiar emlékeztetett: a Fidesz-Jobbik szövetkezést korábban elemzõk is lehetségesnek tartották.
"Ám ez mit sem változtat azon, hogy Orbán nacionalista, és egész kormányzása idején bizonyos fokig kijátszotta a kisebbségi kártyát, s továbbra is ezt teszi majd" - jegyezte meg Meèiar. Szerinte a Fidesz elnökének fontolóra kell vennie, hogy "az expanzióhoz vezetõ politikával nem szólítja meg a választót".. A szavazók ugyanis - tette hozzá - a kettõs állampolgárság bevezetését elutasító népszavazáson már kifejezték, nem kérnek ilyen politizálásból.

Ján Slota koalíciós Szlovák Nemzeti Pártja jelezte, hétfõn sajtótájékoztatón értékeli a voksolás eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!