Friss hírek

2010.04.28. 22:31

Pozitív listát készített Négy Mancs

<p>Pozitív listát küldött a német és osztrák kereskedõknek a bécsi székhelyû Négy Mancs állatvédõ szervezet azokról a magyar baromfitenyésztõkrõl, amelyek vállalták, hogy egyebek között hogy nem alkalmaznak kényszertömést az állatok tenyésztése során. A Négy Mancs listáján szereplõ cégek hozzájárultak ahhoz is, hogy elõre be nem jelentett és független ellenõrzést végezzenek náluk.</p>

Az osztrák Négy Mancs állatvédõ szervezet eddig kizárólag feketelistát hozott nyilvánosságra. Ezeket olyan magyar és lengyel cégekrõl készítették, amelyeknél - véleményük szerint - bizonyíthatóan állatkínzást tapasztaltak. Közleményükben azt írják, sikeres kampányaiknak köszönhetõen Magyarországon jelentõsen javult a helyzet, de a lengyeleknél továbbra sem együttmûködõek a vállalatok az élõ állatok tollfosztásának befejezése ügyében.

Sikerein felbuzdulva a Négy Mancs úgy határozott, hogy pozitív listát is szerkeszt, hogy bemutassa azokat a cégeket, amelyeknek vezetõi bizonyíthatóan képesek vállalni a felelõsséget és átláthatóan mûködnek. A pozitív listára csak olyan cégeket vesznek fel, amelyek vállalják, hogy semmiféle töméssel hizlalt, vagy élve tollfosztott állatból származó terméket nem árusítanak, és azok elõállítását nem finanszírozzák.

A magyar szárnyas-feldolgozó gyárak közül a Hungerit és a Hungavid azonban továbbra is a feketelistán maradnak. Ezért a Négy Mancs határozottan eltanácsolja a külföldi kereskedõket, hogy a két magyar céggel üzleteljenek.

A bécsi székhelyû állatvédõ alapítvány 2008-as, hónapokig tartó kampánya miatt a szentesi Hungerit nem kapott külföldi megrendeléseket, ezért leállította a hízottállat-vágását, és elbocsátott 200 dolgozót. Késõbb a termelés újraindult és dolgozókat visszavették. A feketelista miatt a Baromfi Terméktanács korábban pert fontolgatott a Négy Mancs ellen, végül tavaly tavasszal, arra hivatkozva, hogy ez csaknem félmillió euróba kerülne, ráadásul az állatvédõknek gyakorlatilag nincs vagyonuk, így kártérítést sem tudnának fizetni - elálltak a pereskedéstõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!