Friss hírek

2010.04.19. 09:51

Plágiumvádak a Sanghaji expo dala ellen

<p>Visszavonták a 2010-es Sanghaji világkiállítás reklámdalát az Expo szervezõi, miután számos panasz érkezett, hogy a dal plágium, egy régebbi japán kompozíció másolata. - közölték vasárnap a szervezõk. Az "Itt várunk rátok 2010-ben" címû promóciós dalt egyelõre tilos használni a vitatott szerzõi jog miatt.</p>

A kínai nagyvárosban május elsején kezdõdõ Expo honlapján megjelent közlemény szerint ez nem a kiállítás hivatalos dala, csupán reklámének, amit a fél éven át tartó világkiállítás idején is használtak volna promócióként. A plágiumvádak fõleg internet-felhasználóktól érkeztek. Azt állították, hogy a kínai zeneszerzõnek, Miao Sen-nek tulajdonított dal kísértetiesen hasonlít japán pop-dalszerzõ, Majo Okamoto 1997-es slágerére..

Az Expo-iroda közleményes szerint a kínai hatóság vizsgálatot indítottak, és a kínai komponistát fogják felelõsségre vonni, amennyiben bebizonyosodik a vád. A közlemény nem ismerteti, hogy Miao Sen miféle büntetésre számíthat ez esetben. Az ügy rendkívül kínosan érinti a világkiállításnak otthont adó Sanghajt. Azért is, mert eddig hírességek is elénekelték már, például az akciófilmek sztárja, Jackie Chan valamint több mint 100 kínai film sztárja és Ázsia egyik legnépszerûbb énekese, Andy Lau.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!