Friss hírek

2010.04.20. 14:56

Ötnapos rendezvénnyé nõtte ki magát a Nemzeti Vágta

<p>Idén már ötnapos lesz a Nemzeti Vágta, június 2-a és 6-a között rendezik meg Budapesten. A Hõsök terén megépített versenypálya mellett egy új pálya is lesz az 56-osok terén. További újdonság, hogy tizennégy vidéki elõfutamot is tartanak, az elsõ a Bácskai Vágta lesz április 24-én Baján. 2010-ben, halálának 150. évfordulóján gróf Széchenyi István emlékének adóznak a Nemzeti Vágtán - mondta a Független Hírügynökségnek Tamás István, a Nemzeti Vágta elnöke.</p>

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágtát, és 2010-ben országossá bõvült a rendezvény. A budapesti programok elõtt 14 vidéki településen rendeznek elõfutamokat, amelyeken tucatnyi település képviselteti magát, így összességében legalább 300 város és falu lakóit mozgatják meg az elõfutamok.

Az elsõ elõfutam a Bácskai Vágta lesz, amelyet április 24-én tartanak Baján. Ezt követi a Bükkösdi Vágta április 25-én Bükkösdön. A Sakadi Vágta május 1-jén lesz Sarkadon, a Nyírségi Vágtát pedig május 2-án rendezik meg Nyíregyházán. A további helyszínek és idõpontok is megtalálhatók a Nemzeti Vágta internetes oldalán, a www.vagta.hu honlapon.

Számos újdonsággal készültek idén a szervezõk. A budapesti rendezvény ötnapossá bõvült, június 2-a és 6-a között várják az érdeklõdõket. Nem csak a Hõsök terén lesz pálya, az 56-osok terén is felépítenek egyet. A Széchenyirõl elnevezett második pályán a legváltozatosabb lovasbemutatók, kulturális és gyerekprogramok várják az érdeklõdõket. Széchenyi István az idei rajzpályázat témája, amelyet az általános iskolásoknak hirdettek.

Idén a magyar lófajtákkal indulókat külön díjazzák. Az esélyegyenlõség jegyében profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak nem indulhatnak a versenyen. Ez a változás jelentõsen növeli a nem telivér lovak esélyét.

A Nemzeti Vágta futamgyõzelmi díja egymillió forint, a fõdíj pedig 20 millió forint. Tavaly Bácsalmás nyert, a gyõztes ló National Face volt, a lovas pedig Németh Sándor. Idén ez a "páros" nem áll rajthoz, mivel az új szabályok szerint mind a ló, mind pedig a lovas túl eredményesnek számít.

Idén is lesz jótékonysági sztárfutam: Hujber Ferenc, Pintér Tibor, Stohl András, Hajas László és Terecskei Rita pattan majd nyeregbe és méri össze tudását. Telivérek helyett 2010-ben magyar lovakkal állnak majd rajthoz.

A Vágta több mint lóverseny. Az Andrássy úton felállított pavilonokban a résztvevõ települések bemutathatják helyi értékeiket, népmûvészeti hagyományaikat, kulináris különlegességeiket.

A Nemzeti Vágta nem csak nemes ügy, de hatékony településmarketingnek eszköz is. 2009-ben 90 település vett részt rajta, 100 ezer látogatója volt a rendezvénynek, és a televízión keresztül 1 millió 200 ezren követték az eseményt. Az elõzetes jelentkezések alapján úgy tûnik, hogy idén is száz körül lesz a jelentkezõ települések száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!