Friss hírek

2010.04.16. 15:36

Öt hazai intézmény nyert el kutatóegyetemi címet

<p>Öt hazai felsõoktatási intézmény kapott "kutató-elitegyetem" minõsítést pénteken. A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni valamint a Szegedi Egyetem nem kap automatikusan pénzbeli támogatást a címmel, ez várhatóan a következõ kormány feladata lesz. Az elismeréseket Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási miniszter adta át a Parlamentben.</p>

A kormányfõ hangsúlyozta, a felsõoktatásban bekövetkezett mennyiségi változás után minõségi változásra van szükség. Jelenleg csaknem 70 hazai egyetemen és fõiskolán lehet továbbtanulni, azaz minden korábbinál szélesebb körben vált hozzáférhetõvé a tudás. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy nemzetközi viszonlyatban egyetlen hazai intézmény sincs az élbolyban, és a középmezõnyben is csak elvétve találunk magyar egyetemet - mondta a miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint "nem lehet, és nem is kell mindenkinek diplomát szerezni". Jó szakmunkásokra legalább akkora szüksége lenne az országnak - tette hozzá.

Bajnai szerint a felsõfokú végzettséget megcélzó diákoknak kellõen megalapozott, használható illetve világviszonylatban is versenyképes diplomára van szükségük. A cél olyan minõségi képzés meghonosítása, amelynek köszönhetõen a magyar egyetemek is felkerüljenek a világ felsõoktatási térképére - fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem "elitképzés" létrehozása a cél, hanem olyan befogadó tudásközpontok kialakítása, amelyek magukhoz vonzzák, és megfelelõen gondoskodnak a tehetségekrõl.

A "kutató-elitegyetem" minõsítés 3 évre szól, és többek között a kutatási kapacitás, az elnyert innovációs források mértéke, a doktori képzés színvonala, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapján döntöttek az odaítélésérõl. Aki a következõ minõsítés alkalmával is hasonló színvonalat produkál, az a késõbbiekben kiemelt normatív támogatást kaphat - mondta Bajnai Gordon. Emellett a napokban hirdettek eredményt azon az EU-s pályázaton, amelynek keretében három évre összesen 27 milliárd forintot nyerhettek a felsõoktatási intézmények. A kutatóegyetemi címet elnyert egyetemek mindegyike három-három milliárd forintot kapott ebbõl.

A fenti öt intézmény mellett másik öt "kiváló egyetem" miniszteri elismerést kapott. Ezek a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, és a Pannon Egyetem. A Corvinus egyébként 2,5, a Pannon Egyetem pedig 1,6 milliárd forintot nyert az uniós pályázaton. A támogatásokat fõként infrastrukturális fejlesztésre és tehetséggondozásra fordíthatják az intézmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!