Friss hírek

2010.04.10. 16:36

Összecsaptak a "vörös ingesekkel", robbanás Bangkokban

<p>Több mint 130 tüntetõ sérült meg szombaton Thaiföld fõvárosában, miután a biztonsági erõk tagjai összecsaptak a "vörös ingeseknek" nevezett tiltakozókkal, akik a kormány lemondását követelik. A híradások szerint sok demonstráló a katonák figyelmeztetõ lövéseitõl sebesült meg. Az összecsapások után egy bombarobbanás pedig 20 katona sérülését okozta Bangkok történelmi negyedében. Thaiföld fõvárosában egy hónapja tartanak a tiltakozó akciók. Az ellenzéki tüntetõk annak a Thakszin Sinavatrának a támogatói, akit 2006-ban katonai puccs buktatott meg.</p>

Folyamatos demonstrációjuk közben a tüntetõk korábban jelképesen a vérüket "ontották" a thaiföldi kormány székháza elõtt. A demonstrálók önként vért adtak, amelyet ötliteres palackokba töltöttek, és politikai látványosságként közszemlére tettek elszántságuk bizonyítékaként. Így akarták kimutatni támogatásukat az emigrációba kényszerített ex-kormányfõnek, akit ismét a hatalomban szeretnének látni.Thakszin Sinavatrát 2006-ban katonai puccsal buktatták meg. Sinavatra külföldre menekült, miután 2008-ban korrupcióval vádolva két éves börtönbüntetésre ítélték hazájában.

A tüntetõk folyamatosan ultimátumokban szólították fel a kormányt a thaiföldi parlament feloszlatására és új választások kiírására. Thaiföld kormányfõje két hete megbeszéléseket kezdett a választásokat követelõ tüntetõkkel. A miniszterelnök szóvivõje szerint azért egyeztek bele a tárgyalásokba, hogy "helyreállítsák a békét, és minimalizálják az erõszak kitörésének esélyét". De a megbeszésések nem vezettek eredményre, és a tiltakozó akció a tárgyalások után is folytatódott.

A demonstrációk közben több gránátrobbanás is történt Bangkokban. Az egyik korábbi detonáció egy laktanyában történt, ahol négy katona sérült meg. A legutolsó detonáció pedig szombaton, Bangkok történelmi negyedében történt, azt követõen, hogy a biztonsági erõk tagjai összecsaptak az ellenzéki tüntetõkkel. Utóbbi robbanásban a hadsereg szerint 20 katona sebesült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!