Friss hírek

2010.04.04. 06:16

Nyuszivédõ akciók Fehérváron

<p>Nyuszivédõ akciók indultak Székesfehérváron. Azért, hogy minél kevesebb legyen az ünnep után kidobott nyuszi, az idén elõször bérelni is lehet õket több napra. A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédõ Egyesület /HEROSZ/ fehérvári telepén hétfõn nyuszi simogatást rendeznek, az Alpha Segítõ Kéz Alapítvány /ASKA / pedig 24 órás telefonos szolgálatot tart, hogy a kidobott vagy megunt kisállatokat legyen, aki befogadja.</p>

A bérelt nyuszik után kifizetett pénz nagy részét a visszavitelkor visszaadják, aki akarja azonban, meg is tarthatja a nyuszit. Színes kiadványt adtak ingyen az állatok mellé, amelyben a legfontosabb gondozási tanácsok vannak benn, nemcsak nyuszikra, hanem más kisemlõsökre vonatkozóan is.

Sokan nem tudják, hogy nem szabad szemes takarmányt adni a nyulaknak, mert nem tudják megemészteni, és ha megakad az emésztõrendszerükben, akkor elpusztulnak. A granulált tápok a legjobbak, mellé nem kell más csak víz és széna. A széna létfontosságú, mert azzal emésztik meg a táplálékukat, és koptatja a fogukat.

Akik meg akarják tartani a kisállatot, azok többnyire törpenyulat, és hörcsögöt, tengerimalacot vesznek. A házinyúl túl nagyra nõ, nagy hely kell neki, nem alkalmas arra, hogy lakásban tartsák, ezért gondoltak a nyuszi-bérlésre, bíznak abban, hogy sok kisállat életét menthetik így meg - mondta a Független Hírügynökségnek Reischl Krisztina, a nyuszi-bérlés kezdeményezõje.

Húsvét hétfõn nyuszi simogatást rendeznek a HEROSZ állatmenhelyén. A program délután 2-tõl 4 óráig tart. A nyuszik mellett kifestõkkel, színezõkkel is játszhatnak a gyerekek. Ez már több éves hagyomány éppen azért, hogy ne kelljen nyuszit hazavinni ahhoz, hogy a közelébe kerülhessenek a gyerekek.

Molnár Tamásné, az ASKA állatmenhely menhely vezetõje elmondta: húsvét után sok bejelentést kapnak lesoványodott, kidobott, elpusztult nyuszikról, ezért 24 órás telefonos szolgálatot tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!