Friss hírek

2010.04.14. 14:06

Nem engedik a természetbe folyni a ferihegyi reptéren összegyûlt vizet, ha abban túl sok káros anyag van

<p>Megkezdték a vízminõség ellenõrzõ berendezés tesztüzemét a ferihegyi repülõtéren. Ennek lényege, hogy figyelik ezután a légikikötõ betonfelületein összegyûlt víz összetételét, és nem engedik a természetbe folyni, ha abban a környezetre káros anyagok vannak - például kerozin vagy a jégtelenítéshez használt szer. A tesztüzem a tervek szerint nyár végéig tart.</p>

Több tízezer négyzetméternyi betonfelület van a ferihegyi repülõtéren. Az ezeken összegyûlõ víz elvezetõ árkokba, majd normális esetben a Gyáli patakba folyik, és onnan elérheti a ráckevei Duna-ágat.

A károsanyag-koncentrációt mérõ berendezés egyebek mellett a szervesanyag-koncentrációt méri - télen például azt, milyen töménységben van a vízben a légijármûvek jégtelenítéséhez használt speciális anyagból, vagy éppen lehet-e abban kerozin. A rendszer azonnal jelzi, ha túl sok káros anyag van az összegyûlt vízben, és megkezdõdik a védekezés: speciális zsilipek zárják el az elvezetõ árkokban felgyülemlett vizet, amely ezután a reptér szennyvízhálózatába folyik, nem a természetbe. Így óvhatják és javíthatják a környékbeli élõvizek tisztaságát - magyarázta a Független Hírügynökségnek Hardy Mihály, a Budapest Aiport Zrt. vállalati kapcsolatainak igazgatója szerdán.

A berendezés és a hozzá tartozó rendszer kiépítése több tízmillió forintba került, korábban nem mûködött ilyen a ferihegyi repülõtéren. Hasonló berendezés van viszont több olyan légikikötõben, amelyek üzemeltetéséért részben vagy egészben a Budapest Aiport többségi tulajdonosa, a HOCHTIEF AirPort felel.

Ferihegyen a tervek szerint nyár végéig tart a tesztüzem. Ha beválik a berendezés, õsztõl véglegesen üzembe helyezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!