Friss hírek

2010.04.03. 07:31

Négy évtizede adták át a 2-es metrót

<p>Negyvenedik születésnapját ünnepli a 2-es metró szombaton - közölte a BKV. Az elsõ szerelvény az Örs vezér tere és a Deák tér között szállította az utasokat, decemberben pedig átadták a Deák Ferenc tér és a Moszkva tér közötti szakaszt is. Évente egyébként 297 millióan utaznak a jelenlegi metró és földalatti vonalakon.</p>

A 2-es metrót 1970. április 3-án adták át az utasoknak. Ekkor az Örs vezér tere és a Deák tér közötti 6,5 kilométeres szakaszon lehetett a föld alatt utazni, december 23-án pedig a Deák Ferenc tér és Moszkva tér közötti szakasz is bekapcsolódott a tömegközlekedésbe. Ezzel egy új közlekedési ágazat született Budapesten, és 10,3 kilométeres vonal állt üzembe.

A 2-es vonal átadásával egy idõben már megkezdõdtek a 3-as metró építési munkálatai is, ezzel párhuzamosan pedig átalakították a felszíni közlekedést. Egyes villamos- és autóbusz-vonalak megszûntek, vagy lerövidültek, felül- és aluljárók épültek, és nagy számban megjelentek a mozgólépcsõk.

Jelenleg egyébként az utazások csaknem egynegyedét (23 százalék) a metró- és földalatti vonalak teszik ki, a járatok éves utasszáma pedig eléri a 297 milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!