Friss hírek

2010.04.18. 19:11

Mûfûvel kísérletezik a BKV - RTL Híradó

<p>Budapestnek is van már fûvel borított villamospályája. Igaz, csak pár méteren, és az is csupán mûanyag. A legtöbb nyugat-európai városban évek óta fûvel fedik a villamospályákat, mert azonkívül, hogy esztétikusabb, a port is megköti, és csak 10 százalékkal drágább, mint a betonos változatok. Ha beválik a kísérleti pálya, akkor Budapesten is több lehet a füvesített villamosvonal - hangzott el vasárnap az RTL Híradóban.</p>

Több, mint 200 kilométernyi villamosvonal van Budapesten, pár méteren kísérleti jelleggel mûfüvet terítettek a Mester utcában, miután a Városi és Elõvárosi Közlekedési Egyesületnek (VEKE) sikerült ezt több év után kiharcolnia. A BKV vezetõsége elõször azért nem támogatta a mûfüvesítést, mert attól tartottak, hogy piknikezõk foglalnák el a pályát, és a sínek között ülnének az emberek, ez pedig balesetveszélyes. Piknikezõk nem lepték el a síneket, legfeljebb egy-egy gyalogos téved le néha a járdáról. Baleset mindenesetre eddig nem történt, ezért szó van arról, hogy máshol is füvesítenek esetleg.

Sok nyugat- és dél-európai városban már nem is újítanak fel villamospályákat úgy, hogy azokat ne füvesítenék. Ez a városi levegõre is jó hatással van: javítja annak minõségét, javítja a környezetet, tehát a mikroklímát, és bizonyos zajcsökkentõ hatása is van, sokkal kellemesebb érzés egy ilyen pálya közelében lenni - mondta Lukács András, a Levegõ Munkacsoport elnöke.

A természetes fûvel borított vonalak az öntözés és a gondozás miatt 10-15 százalékkal kerülnek többe, mint a betonosak. Ezt a plusz költséget azonban már nem vállalta a BKV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!