Friss hírek

2010.04.18. 12:41

MSZP: meg kell védeni a kerületek önállóságát

<p>A kiszivárgott információk szerint a Fidesz meg akar szüntetni, össze akar vonni fõvárosi kerületeket - mondta Burány Sándor vasárnap. Az MSZP budapesti szervezetének elnöke felhívta a figyelmet: már csak hét nap van hátra a választások második fordulójáig, hét nap van arra, hogy küzdeni lehessen a Fidesz kétharmados többsége, a teljhatalom ellen. A demokrácia védelme a szocialista politikus szerint azt is jelenti, hogy meg kell védeni a kerületek önállóságát.</p>

Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója és Rogán Antal az V. kerület fideszes polgármestere is nyilvánosan kijelentette, hogy nem kell meghagyni minden kerület önállóságát, illetve csökkenteni kell a budapesti önkormányzatok számát. A vasárnapi MSZP tájékoztatón kiosztottak egy Budapest térképet is, amely a kiszivárgott információk szerint felvázolja a Fidesz tervét. Eszerint 7 nagyobb egységre osztanák a fõvárost, amelybe például egy egység lenne a jelenlegi V., VI., VII., VIII. és IX. kerület.

Molnár Gyula, a XI. kerület szocialista polgármestere, aki egyben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke arra hívta fel a figyelmet: az a politikai erõ, amely ádáz küzdelmet folytatott a kistelepülések postáiért, iskoláiért, a MÁV szárnyvonalainak fennmaradásáért, az most nem kezdheti azzal a kormányzást, hogy megszünteti a fõvárosi kerületeket. A szocialista politikus szerint a Fidesznek az a hangzatos terve sem valósítható meg, hogy megfelezzék az önkormányzati képviselõk számát. Több száz kistelepülésen ugyanis csak kettõ vagy három képviselõ van. Hozzátette: szerinte ezt csak úgy lehet, ha a kicsiknél változatlanul hagyják a létszámot, és csak a nagyoknál csökkentik.

A Fidesz szerint az MSZP ismét elõvette a retorikai trükközést. A két szocialista politikus állításaira vasárnap közleményben úgy reagált a párt: "Tarlós István az elmúlt évben a közszolgálati televízióban elmondta, hogy a Fidesz nem akarja megszüntetni a kerületeket".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!