Friss hírek

2010.04.23. 20:31

Merkel: Görögországnak nem jár automatikusan a segély

<p>A német kancellár pénteken kijelentette: a nemzetközi pénzügyi segítséget kérõ Görögország nem kap automatikusan segélyt, Athénnek elõbb hiteles takarékossági tervet kell bemutatnia, amely az eurózóna stabilitását szolgálja. "A közös pénz stabilitása az elsõdleges" - hangsúlyozta Angela Merkel, miután a görög kormányfõ televíziós beszédében kért segítséget..</p>

Németországban az emberek ódzkodnak a segítségnyújtástól, attól tartanak, hogy az õ adóeuróikból mentik meg az eladósodott balkáni országot. A német vezetés azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy kölcsönrõl van szó. Merkel is ezért hangsúlyozta, hogy takarékossági tervre van szükség. Ráadásul május 9-én fontos regionális választást is tartanak Németországban, így a segítségnyújtás kényes téma most Berlinben.

A számítások szerint ha az eurózóna tagállamai jóváhagyják a görögöknek a 30 milliárd eurós kölcsönt, akkor Németországnak, mint az Európai Unió legnagyobb és legerõsebb gazdaságának több mint 8 milliárddal kellene hozzájárulnia a mentõcsomaghoz. Van olyan német elemzõ, aki azt mondja: Görögország egy feneketlen zsák, amelybe még több pénzt kell önteni, hogy megmenekülhessen. A Bild címû lap olyan elemzõt is megszólaltatott, aki szerint 2012-ig csak Németországnak mintegy 30 milliárd euróval kell kisegítenie Athént.

Görögország pénteken kérte az IMF és az EU közös segélyének lehívásását. Athén azután döntött a 45 milliárd eurós hitel azonnali aktiválása mellett, hogy az EU statisztikai hivatala csütörtökön közölte: Görögország deficitje 13,6 százalékos volt. Az Eurostat korábban 12,7 százalékos hiányt prognosztizált. Görögország eladósodottságának mértéke már 2009-ben a GDP 115,1 százaléka, 273 milliárd euró volt. Az euró bevezetése óta nem volt arra példa, hogy egy közös pénzt használó ország olyan segítségre szoruljon, mint most a görögök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!