Friss hírek

2010.04.01. 20:41

Megvert egy fotós Kadhafi fiának testõre egy éjjeli bárban

<p>A líbiai vezetõ, Moamer Kadhafi fiának isztambuli útján, Hannibál Kadhadi testõre megvert egy fényképészt egy éjjeli bárban - írta csütörtökön egy osztrák Die Presse napilap internetes hírportálja. Beszámolójuk szerint a török Hürriyet újság fotósát a testõr állítólag azért támadta meg, mert az nem akarta átadni a líbiai vezetõ fiáról készített képeit. A líbiai vezér Moamer Kadhafi fiainak külföldi utazásai alkalmával már többször is elõfordult, hogy a testõrök verekedésbe keveredtek. Egy csaknem két éve történt svájci incidens pedig máig tartó diplomáciai viszályhoz vezetett az alpesi ország és az afrikai Líbia közt.</p>

Hannibál Kadhafit 2008. júliusában Svájcban rövid idõre õrizetbe vették rendõrök az ötcsillagos genfi President Wilson hotelben. Két szobalány ugyanis azt állította, hogy a 32 éves Hannibál Kadhafi megütötte õket. A svájci lapok akkor azt írták, hogy a férfi két testõrét is õrizetbe vették, miután összetûzésbe keveredtek a helyszínre érkezõ rendõrökkel. Az eset máig tartó diplomáciai viszályhoz vezetett Svájc és Líbiai közt.

Ezt megelõzõen Hannibál Kadhafit 2005-ben két párizsi luxushotelben történt incidens miatt vették õrizetbe egy idõre. A szállodákban történt esetek elõtt pedig a líbiai vezetõ azzal szerzett kétes hírnevet magának a francia fõvárosban, hogy 140 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott a Champs Élysées-n, mielõtt a rendõrség megállította volna.

A svájci, 2008-as incidens miatt Líbia, az alpesi ország legnagyobb olajellátója leállíttatta a szállításokat. Bár a Kadhafi fiát és testõreit nem sokkal õrizetbe vételük után elengedték a svájci hatóságok, és haza is utazhattak, Líbiában a történtek miatt õrizetbe vettek két svájci üzletembert, Max Göldi-t és Rasid Hamdani-t.

A két férfit 2008 novemberében átadták a líbiaiak a svájci nagykövetségnek, viszont az útlevelüket nem adták vissza. Ezután pert kezdtek a líbiai hatóságok Rasid Hamdani ellen, akit végül felmentették az illegális üzletelés és a vízum-jogszabályok megsértésének vádja alól, és késõbb engedélyezték számára, hogy elhagyja az országot. Ezalatt a másik svájci üzletemberre, Göldire a líbiai bíróság négy hónapos büntetést szabott ki, és 800 dolláros pénzbüntetésre is ítélte a férfit - ugyanazon vádak alapján, amelyekben Hamdanit felmentették. Göldi erre bemenekült a svájci nagykövetségre, Tripoliban. A líbiai hatóságok ekkor ultimátumot adtak Svájcnak, mire Göldi elhagyta a követséget, és feladta magát a líbiaiaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!