Friss hírek

2010.04.28. 21:01

Megsértik az olaszok az Emberi Jogok Európai Egyezményének szabályait

<p>Visszatoloncolják Olaszországból Líbiába a hajókon, csónakokon érkezõ menekülteket az olasz hatóságok - jelentette be szerdán az Európa Tanácsnak a kínzás megelõzésére létrehozott bizottsága (CPT). A szervezet szerint a visszatoloncolt embereknek Líbiában a hatóságok rossz bánásmódjától, esetleg kínzástól kell tartaniuk, mert az afrikai államban nem követik az emberi jogi, és menekültügyi törvényeket. A deportálási gyakorlattal a CPT szerint Olaszország megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének szabályait.</p>

A híradás szerint Róma és Tripoli vezetése tavaly kötött egymással egy vitatott egyezséget. Ebben engedélyezik az olasz tengerészetnek, hogy a Földközi-tengeren törvénytelen bevándorlókat fogjanak el, akiket ezután Líbiába szállíthatnak. A megállapodást éles kritizálta több emberi jogi csoport, hasonlóan az ENSZ menekültügyi szervezetéhez (UNHCR).

Az Európa Tanácsnak a kínzás megelõzésére létrehozott bizottsága (CPT) szerint "Líbia nem tekinthetõ biztonságos országnak az emberi, és a menekültek jogainak érvényessége szempontjából. A szervezet egyúttal arra figyelmeztet, hogy a Líbiában elfogott menekültek nagy veszélynek, esetenként kínzásnak vannak kitéve.

A CPT tavalyi, 2009-es olasz országjelentésében figyelmeztették a római vezetést, hogy a menekültekkel szemben alkalmazott gyakorlattal megsértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének szabályait. Eszerint ugyanis egyetlen menekültet sem lehet visszaküldeni egy országba, ahol üldöztetésnek vagy kínzásnak lehet kitéve.

A Human Rights Watch nevû emberi jogi szervezet azzal vádolja Olaszországot, hogy mindenféle megkülönböztetés nélkül toloncolják vissza Líbiába a menekülteket, tekintet nélkül arra, hogy betegrõl, terhes nõrõl, kísérõ nélküli gyerekekrõl van-e szó.

Líbia az afrikai államokból menekülõk számára az egyik legfõbb tranzitállomás, ahonnan évente több ezren próbálnak meg átkelni a Földközi-tengeren, hogy elérjék az európai partokat. Olaszországban például a hatóságok adatai szerint 2008-ban mintegy 35 ezer törvénytelen bevándorló érkezett az hajókon, bárkákon, csónakokon az ország partjaira. Közülük mintegy 75 százalék folyamodott menedékjogért, és az emberek fele végül meg is kapta az engedélyeket - az ENSZ menekültügyi szervezetének adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!