Friss hírek

2010.04.10. 18:51

Megnyílt a ravennai antik mozaikgyûjtemény Pécsett

<p>Megnyílt a világhírû ravennai mozaikkiállítás a pécsi Dóm Múzeumban szombaton délután. Az egykori Nyugat-Római Birodalom fõvárosában talált ókori mozaikképek valósághû másolatát bemutató tárlatot május 10-éig tekinthetik meg az érdeklõdõk Európa Kulturális Fõvárosában.</p>

A tárlat megnyitóján elhangzott: a két város között hasonlóság, hogy Ravenna és Pécs is büszkélkedhet ókeresztény emlékekkel. Pécs a 2010-es évben Európa egyik kulturális fõvárosa, erre a címre Ravenna is pályázik a 2019-es évre.

Az összesen 47 darab, különbözõ nagyságú mozaikmásolat egyébként szigorú szakmai eljárással készült. Elõbb hártyavékonyságú papírra rámásolták a képeket alkotó mozaikkövek pontos körvonalát, majd meghatározták a színeket és a színárnyalatokat, hogy pontosan ezeknek megfelelõ üveglemezeket rendeljenek a muranói és a velencei üveggyárakból. Ezekbõl kézzel vágták ki a mozaikköveket, és a hártya segítségével kijelölt helyeken tették a mészágyba.

A másolat még a bemélyedéseket és kiemelkedéseket is követi, amelyeket a hajdani mozaikkészítõk ujja hagyott az anyagban, a kövek csillogása és fénytörése megteremti az eredetivel való szinte teljes hasonlóságot.

Ravenna városának támogatásával a pécsi kiállításon öt épületegyüttes, a S. Vitale-bazilika, a S. Apollinare Nuovo-bazilika, az ariánus keresztelõkápolna, a Neone keresztelõkápolna és az érseki keresztelõkápolna legszebb mozaikképeirõl készült másolatokat tekintheti meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!