Friss hírek

2010.04.12. 11:31

Megkezdõdött a komlói színház felújítása

<p>Megkezdõdött a Komlói Színház és Hangversenyterem átfogó felújítása. A munkálatok terv szerint haladnak - eszerint nem lesz akadálya annak, hogy júniusban már otthont adjon az intézmény az idei nemzetközi gyermekkórus-fesztiválnak - tájékoztatta a Komlói Önkormányzat a Független Hírügynökséget.</p>

A Komlói Színház- és Hangversenyterem az átadása óta eltelt évtizedek során annyira tönkrement, hogy aktuális volt a teljes felújítása. Ehhez pénzhiány miatt Komló önkormányzata nem tudott volna forrást biztosítani, de az Európa Kulturális Fõvárosa rendezvényeihez csatlakozva, lehetõvé vált, hogy nagy értékû beruházásokat valósítsanak meg.

A fejlesztésrõl szóló támogatási szerzõdést a nyolc nyertes pályázó közül elsõként Komló írhatta alá a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, 2010. február 24-én. A "Komló város kulturális intézményhálózatának és programkínálatának fejlesztése" címû projekt összköltsége több mint 207,6 millió forint, melybõl a 75%-os támogatás 155,7 milliót jelent. A Színház és a Közösségek Háza felújítási munkálatainak kivitelezésére egy komlói cég kapott megbízást.

A fejlesztés részeként az épület külseje is megváltozik: a hõszigetelés mellett új színt kap az épület és kicserélik a nyilászárókat is. Ami pedig az épületen belüli munkákat illeti, ki kell cserélni a padlóburkolatokat és a nézõtéri székeket, fel kell újítani a szellõzõ- és klímaberendezést, valamint az akusztikai álmennyezetet. Ezen túlmenõen korszerûsítik a színpadtechnika berendezéseit, elvégzik az eddig hiányzó akadálymentesítést, bõvítik a kellékraktárt, és a kivitelezés részeként elkészül a korszerû külsõ térvilágítás, sõt megújítják az épület elõtti burkolatot és lépcsõt is. Végül visszakerül a térre a korábban ellopott, "Hárpiácska" nevû szobor másolata, és ott áll majd egy szökõkút is.

A felújítással a június 18-án kezdõdõ XIX. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál megnyitójára kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!