Friss hírek

2010.04.26. 16:01

Megbénult a turistaforgalom Pireusz kikötõjében a sztrájk miatt

<p>Megbénította a pireuszi kikötõ mûködését a munkások sztrájkja hétfõn. - közölte az ANA görög hírügynökség. A kikötõi munkások azért hirdettek 24 órás sztrájkot, mert a kormány bejelentette, hogy megszünteti a partvidéki korlátozásokat a turizmus fellendítése érdekében.</p>

A PNO nevû szakszervezet felhívására legkevesebb 20 komp indulását akadályozták meg a munkások Pireuszban, Athéntól délre, ahonnan turisták százai indultak volna el egyebek mellett Krétára. A sztrájk miatt csak késéssel tudott kikötni egy máltai kiránduló hajó, amelyen másfélezer turista utazott. A PNO hétfõi bejelentése szerint meg fogják akadályozni egy Horvátország felé induló hajó esti indulását is.

A 20 ezer tagot számláló szakszervezet azt közölte, hogy így tiltakoznak a kormány döntése ellen, amely lehetõvé teszi mostantól, hogy a nagy tengerjáró hajók bejöjjenek a görög vizekre. A katasztrofális gazdasági helyzet miatt szüntette meg az eddigi korlátozásokat a görög kormány, amely így akar nagyobb bevételre szert tenni. A turizmus Görögország egyik fõ pénzforrása, évente egy milliárd euró bevétellel.

A PNO szerint a kormány döntése nagyarányú elbocsátásokkal fog járni, ezért május elsejére újabb 24 órás sztrájkot hirdettek, de már az összes görög kikötõre. Egy másik szakszervezet keddre hatórás sztrájkot hirdetett az athéni tömegközlekedésben a kormány megszorító intézkedéseire válaszul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!