Friss hírek

2010.04.30. 11:51

MDF: nemzeti érdek a független jegybank

<p>Az MDF szerint fontos, hogy továbbra is független maradjon a mindenkori kormánytól a Magyar Nemzeti Bank, ezért más független nemzeti intézményekkel együtt nem gyengíteni, hanem erõsíteni kell azt a következõ idõszakban - ezt mondta pénteken újságíróknak a párt elnökhelyettese Budapesten. Herényi Károly szerint nem tudják elfogadni az intézmény elnökének esetleges erõszakos eltávolítását, ahogy errõl több hír is megjelent a napokban. A jegybank kiváló teljesítményt nyújtott ugyanis a válságban, és az ország nemzetközi megítélésének sem tenne jót, ha elvesztené függetlenségét - tette hozzá.</p>

A Magyar Nemzeti Bank önálló intézmény és a törvény alapján a mindenkori kormánytól független - emlékeztetett Herényi Károly, aki szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy a jegybank elnökét ezután se csak 4 évre válasszák meg, és ne a kormányzati ciklusokhoz illeszkedve. Hírek szerint felmerült, hogy az új kormány a jegybankot összevonná a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével, az európai gyakorlatban azonban ez a két intézmény önállóan mûködik - mondta.

Herényi Károly úgy véli: a gazdasági válság idején a jegybank kiválóan teljesített, jelentõs szerepe volt a magyar gazdaság iránti bizalom helyreállításában, és abban, hogy a korábbi felére olvadt a jegybanki alapkamat. A nemzetközi pénzvilág Magyarországgal kapcsolatos véleményét nem befolyásolná kedvezõen, ha a magyar pénzügyi rendszert vagy annak törvényi hátterét bármelyik kormány meg kívánná változtatni - fogalmazott.

Simor András off-shore ügyeivel kapcsolatban Herényi Károly azt mondta: a jegybankelnök ezen ügyleteit a kinevezésekor kellett volna megvizsgálni alaposan. Ugyanakkor amit eddig a jegybank elnökeként tett Simor András, az jónak minõsíthetõ - tette hozzá.

Herényi Károly az MDF jövõjével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy a párt anyagi helyzete a választási vereség miatt jóval nehezebbé vált, több munkatársuktól kénytelenek megválni, és eladják bizonyos ingatlanjaikat, amelyek értékesíthetõek.. Azt nem tudta megmondani, pontosan hány embert küldenek el, illetve mely ingatlanokat adják majd el. Nem tudott válaszolni arra a kérdésre sem, értékesítik-e az MDF Szilágyi Erzsébet fasori székházát Budapesten.

Az elnökhelyettes a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: elképzelhetõ, hogy két országos gyûlést hívnak össze a következõ hetekben. Az elsõ gyûlés a tervek szerint május 29-én, szombaton lenne, itt a legfontosabb feladat a párt alapszabályának módosítása. Utóbbit azért kezdeményezték, mert az új viszonyokhoz kell igazítani az MDF mûködését - magyarázta. Az elsõ országos gyûlés elõtt új küldötteket kell választani.

Tisztújítás csak azután lenne a pártban, ha megszületett az új alapszabály. Herényi Károly szerint az elnökjelölési folyamat még nem kezdõdött el, így egyelõre elnökjelöltek sincsenek hivatalosan. Az õszi önkormányzati választásokkal kapcsolatos felkészülésrõl ugyancsak az országos gyûlés dönt majd, egyelõre csak annyi biztos, hogy az MDF indul az önkormányzati választásokon - mondta az elnökhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!