Friss hírek

2010.04.14. 12:36

Másfél milliárdos árvízvédelmi fejlesztés Szeged belvárosában

<p>Megújulhat a szegedi belvárosi partfal. A tervek szerint - a teljes árvízvédelmi rendszer megújításának I. ütemeként - 1,5 milliárd forintból egy vasbeton résfallal megszüntetik az átszivárgást az elöregedett betonpartfalon, illetve lezárják a használaton kívüli, a partfalon jelenleg átvezetõ és ezért komoly árvízbiztonsági kockázatot jelentõ közmûveket. Emellett megemelik a gátat egy mobil gátrendszerrel. A partfalat 1880-ban építették, majd az 1970. évi árvizet követõen 1974-79 között átépítették.</p>

A 2006-os rendkívüli árvíz idején kiderült, hogy a belvárosi árvízvédelmi rendszert fel kell újítani, ki kell építeni egy megfelelõ magasságú, és az átszivárgást meggátló védvonal kiépítését.

A 2006-os árvíz egyik legkomolyabb kihívása - a Tisza rekord magas vízállása mellett - a folyó parti épületek pincéinek a biztosítsa volt. A Tisza kivétel nélkül elöntötte az összes mélyebben fekvõ pincét és tárolót, az árvízvédekezés gyakran a folyótól több tíz méterre a városban folyt.

Emellett több korábbi csatorna és csapadékvíz elvezetõ áteresz engedte be az áradó folyó vizét a betonpartfalon. Ezek a terveken nem szerepeltek, így senki sem tudott róluk. Amikor a Tisza betört a csatornarendszerbe, betonnal kellett a lezárni a veszélyes szakaszokat..

A projekt célja, hogy az új védmû - egy vízzárást biztosító vasbeton résfal, illetve a szivárgó rendszer kiépítésével párhuzamosan végleg lezárják a használaton kívüli közmûszakaszokat. A szivárgó rendszer kiépítésével a többi között csökkenthetõ a klinikai tömb pincéiben árvizekkor tapasztalt felázások, vízbetörések elfordulásának valószínûsége. A jelenlegi betonpartfal mintegy 70 centiméterrel alacsonyabb az elvárt magasságnál, ez a magasságkülönbség a beszerzendõ mobil gátrendszerrel megszüntethetõ - mondta a Független Hírügynökségnek Botka László polgármester.

A kétfordulós pályázat elsõ része, a projekt elõkészítõ szakasza már elkezdõdött, ez év november végéig kell elõkészíteni a második szakaszt, a belvárost védõ árvízvédelmi rendszer megújítását, mellyel a tervek szerint 2013. õszig végeznek a szakemberek. Az elõkészítõ munkák teljes költsége 70 millió forint, ebbõl 59,5 millió forint vissza nem térítendõ támogatást nyert az önkormányzat, a kiviteli munkák elõkészítésére.

A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet- és Energia Operatív Program keretein belül az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!