Friss hírek

2010.04.02. 05:46

Márffy-képekbõl nyílik kiállítás a KOGART Házban

<p>Szín, fény, ragyogás címmel Márffy Ödön képeibõl nyílik kiállítás pénteken a KOGART Házban. Száz festményt, köztük a legjelentõsebbeket láthatják az érdeklõdõk augusztus 1-ig- mondta a Független Hírügynökségnek Fertõszögi Péter, a KOGART kuratóriumának elnöke.</p>

Márffy Ödön meghatározó szerepet játszott az 1900-as évek festészetében, részben a Nyolcak festõcsoport tagjaként, részben pedig az avantgard törekvések egyik hazai meghonosítójaként. Mûveit átfogó, gyûjteményes kiállításon 1958-ban lehetett utoljára látni.

Az április 2-án nyíló tárlaton több mint száz képet és grafikát mutatnak be, ezek segítségével a mûvész életmûvének minden fontosabb állomását meg lehet ismerni. Kiállítják a többi között a Nyergesi lány és a Zebegényi téglagyár címû képeket, de a cirkuszi és a lovas jeleneteket is meg lehet majd nézni. Márffy Ödön elsõ feleségérõl, Csinszkáról és második feleségérõl, Cseszkáról készült alkotásait is kiállítják.

A válogatásban nagyobb hangsúllyal szerepelnek az utóbbi évek kutatásai nyomán újra felfedezett fauve-os kompozíciók és a Nyolcak-korszak képei. A fõmûvek mellett a kevésbé ismert alkotásokat is meg lehet majd nézni, köztük a fiatalkori párizsi idõszak alkotásait. A képek 15 közgyûjteménybõl és több mint két tucat magángyûjteménybõl érkeztek.

További részletek a www.kogart.hu internetes oldalon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!