Friss hírek

2010.04.27. 19:21

Majdnem 15 százalékkal nõtt a dolgozóknak adott cafeteria értéke idén egy felmérés szerint

<p>A tavalyi évhez képest 14,5 százalékkal nõtt idén itthon a dolgozóknak adott cafeteria bruttó értéke. Az 54 százalékos adóval terhelt juttatások azonban sokat vesztettek népszerûségükbõl - derül ki a NEXON humánszolgáltató cég felmérésébõl, amelynek eredményeit kedden tették közzé. A szakemberek tapasztalatai szerint a cafeteria-rendszert sokszor azért nem alkalmazzák, mert informatikai támogatás nélkül olyan mértékû adminisztrációt ró a cégre, amellyel nem tud megbirkózni.</p>

Az Országgyûlés tavalyi döntése alapján 2010-tõl az adómentes természetbeni és pénzbeni juttatások köre - az otthoni internet-elõfizetés és a kockázati életbiztosítás kivételével - megszûnt. Ezzel párhuzamosan kétszintû adókulcsot vezettek be: a kedvezményes, 25 százalékos adóval terhelt csoportba tartozik egyebek mellett az üdülési csekk, a melegétel-utalvány, a helyi közlekedési bérlet, míg a hidegétkeztetési utalvány, az ajándék- illetve kultúrautalvány után már 54 százalékos adót kell fizetni.

Ahogyan az várható volt, a cafeteria rendszer átalakításának legnagyobb vesztesei az 54 százalékos adóval terhelt elemek - vagyis a hidegétel, a kultúra- illetve az ajándékutalvány lettek. A cég 20 ezer embert érintõ felmérése legalábbis azt mutatja, hogy itt volt a legnagyobb csökkenés. A három legnagyobb arányban választott elem a melegétel-utalvány, az egészségpénztári befizetés illetve az üdülési csekk volt. Ez a három cafeteriaelem 2009-hez viszonyítva is népszerûbb lett a dolgozók körében - derül ki a felmérésbõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!