Friss hírek

2010.04.05. 07:26

Ma zárul az öt héten át tartó Kreatív Kirakatverseny Budapesten

<p>Április 5-én zárul a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) elsõ alkalommal meghirdetett játéka - a Kreatív Kirakatverseny. A BTF a kerek évforduló kapcsán a fesztivál fõtámogatójával közösen hirdetett pályázatot a pénzintézet budapesti kirakatainak kreatív berendezésére. A versenyzõk feladata az volt, hogy több mint húsz fõvárosi bankfiókot öltöztessenek ünneplõbe a jubiláló Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A járókelõk sms-ben szavazhattak az általuk legizgalmasabbnak tartott kreatív kirakatra. A közönségdíjas kirakatrendezõ nettó 200 ezer forint különdíjban részesül.</p>

A felhívásra több tucat egyéni és csoportos pályamû érkezett nem csak a fõvárosból, hanem határon túli magyaroktól, és számos vidéki városból is - mondta el a Független Hírügynökség érdeklõdésére a Budapesti Tavaszi Fesztivál kommunikációs munkatársa. Grósz Enikõ hangsúlyozta: a pályázóknak az életkora és a foglalkozása is nagyon változatos, vannak köztük egyetemisták, építészcsoportok, lakberendezõk, divattervezõk és iparmûvészek egyaránt. A versenyben lévõ 24 pályamunkát szakmai zsûri válogatta ki, tette hozzá a BTF kommunikációs munkatársa.

Nyulasi Lili látványtervezõ az interneten olvasott a kirakatversenyrõl. Érdeklõdésünkre elmondta: ez az elsõ ilyen jellegû pályázat, amin elindult, a Tavaszi Fesztivállal pedig ezidáig csak nézõként volt kapcsolata. A fiatal iparmûvész két kirakatot is berendezhetett. A látványtervezõ egyik munkája egy úgynevezett "fúziós konyha" és azt jeleníti meg, hogy a különbözõ mûvészeti ágak hogyan tudnak egy fesztivállá "összefõni". A másik kirakatnál pedig az volt az alapkoncepciója, hogy tavasz van és ott a virágok szimbolizálják a Budapesti Tavaszi Fesztivált.

Míg Nyulasi Lili egy mini konyhát, addig az egyik építészcsoport egy majdnem öt méteres makettet valósított meg. Kiss-Gál Zsuzsanna a háromfõs építészcsoport egyik tagja a Független Hírügynökségnek elmondta: számukra a lépték miatt volt fontos elindulni ezen a pályázaton, ugyanis a mindennapi munkájuk során sokkal nagyobb terveket valósítanak meg. Az építészek az egyik fõvárosi bevásárlóközpontban, a Tavaszi Fesztivál bizonyos tereit, a kultúrához kötõdõ asszociációkat ábrázolják egy dombormûszerû reliefen. A BTF arculati elemét - a madarat - használják még fel ezen az erdõt megjelenítõ installáción. A kirakatban 30 madár jelképezi a harminc éves Budapesti Tavaszi Fesztivált.

A közönségnek aktív szerep jutott a verseny során, ugyanis a legkreatívabbnak gondolt Tavaszi Portálra leadott szavazatok alapján hirdetnek közönségdíjast. A kirakatrendezõk munkáit természetesen szakmai zsûri is értékeli. A közönségszavazás a Budapesti Tavaszi Fesztivál zárónapján, április 5-én este ér véget.

A pályamûvek pontos listája és további információ a kirakatversenyrõl a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján (www.btf.hu) olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!