Friss hírek

2010.04.04. 07:41

Ma van húsvét vasárnap

<p>Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk húsvét vasárnap. A húsvét a keresztény vallás legnagyobb ünnepe, ebbõl az alkalomból miséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. Az ezt megelõzõ Nagyhét Jézus szenvedéseinek stációit járja végig. Ez az idõszak a segít a vallásos embereknek, hogy fel tudjanak készülni a halálra és a feltámadásra- mondta a Független Hírügynökségnek Tátrai Zsuzsanna néprajztudós.</p>

Krisztus feltámadására emlékeznek a keresztények húsvét vasárnap. Országszerte misék, istentiszteletek lesznek ebbõl az alkalomból. Erdõ Péter bíboros 11-kor ünnepi misét mutat be Budapesten, a Szent István-bazilikában. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a debreceni Nagytemplomban tartja istentiszteletét 10 órakor. Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a gyõri Öregtemplomban tartja igehirdetését délelõtt 10 órától.

A húsvét vasárnapot egy negyvennapos böjti idõszak elõzi meg. Az önmegtartóztatás hamvazószerdától nagyszombatig tart, amikor a körmenet után már ismét lehet húst enni. Húsvét vasárnap megszentelik a húsvéti ételeket is, hagyományosan tojás és sonka kerül az ünnepi asztalra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!