Friss hírek

2010.04.05. 09:46

Ma este ér véget a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál

<p>A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével ér véget hétfõn este a harmincadik Budapesti Tavaszi Fesztivál(BTF). A 18 napon át zajló nemzetközi összmûvészeti seregszemle záró eseménye elõtt a BTF jelképesen átadja a stafétabotot a Rivalda Fesztiválnak.</p>

Ebben az évben 65 helyszínen, 130 programmal várták az érdeklõdõket a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál 18 napján. A BTF díszvendége idén Dánia volt, kiemelt eseménysorozata pedig az Erkel200. A társadalmi felelõsségvállalás jegyében - Roma vagyok - magyar vagyok címmel cigány származású mûvészek mutatkoztak be a rendezvény ideje alatt. A zenei, képzõmûvészeti programok mellett, a közönség láthatott egy színházi õsbemutatót is. Balogh Rodrigó színész-rendezõ Tollfosztás címmel az elmúlt idõszak roma gyilkosságait dolgozta fel darabjában.

Az idei fesztivál is bõvelkedett világsztárokban. A BTF-n mások mellett fellépett Jurij Basmet brácsamûvész, a régizene specialista angol szoprán Emma Kirkby, és az Il Giardino Armonico olasz zenekar. Napjaink egyik legsármosabb operaénekese, Erwin Schrott romantikus áriaestetet adott Budapesten. A rendezvény visszatérõ hegedûfenomén vendége, Nigel Kennedy ezúttal a jazz világából jutott el Bach életmûvéig a Mûvészetek Palotájában.

Összesen hét produkció szerepelt a második alkalommal megrendezett Nemzetközi Színházi Fesztivál repertoárján. A színházszeretõ közönséget március 19-és április 5-e között további hat magyar rendezõ bemutatójával várták.

A harmincéves jubileum kapcsán a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az egyik hazai vezetõ hazai bankcsoport közös kreatív kirakatversenyt hirdetett. A versenyzõk feladata az volt, hogy több mint húsz fõvárosi bankfiókot öltöztessenek ünneplõbe a Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A közönség március eleje óta voksolhatott a legkreatívabbnak gondolt Tavaszi Portálra. A szavazás március 1-jén kezdõdött, és a fesztivál zárónapján, hétfõn este ér véget.

A szervezõk természetesen megemlékeztek a jubileumi évrõl is. A fesztiválon olyan kerek évfordulót ünneplõ együttesek is felléptek, mint a szintén 30 éves Gyõri Balett társulata, és immár hagyományosan koncertet adott a 25 éves 100 Tagú Cigányzenekar. A BTF állandó szereplõi, így a Budapesti Fesztiválzenekar Beethoven-esttel, a Nemzeti Filharmonikusok pedig Bartók-koncerttel szerepeltek a mûsorban.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar is ott volt már a kezdeteknél, idén ez az együttes adja a fesztivál - 30 év - címû záró koncertjét. A Rolla János vezette együttes a hangversenyen megemlékezik a BTF három évtizedérõl, felidézve az elsõ fesztivál hangulatát.

A koncert elõtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál jelképesen átadja a stafétabotot a Rivalda Fesztiválnak. A vidéki színházak fõvárosi találkozóját május 7-e és 18-a között rendezik meg a Thália Színházban. Az egy hét során 13 nem fõvárosi színház 13 produkcióját nézheti meg a közönség. A Rivalda Fesztivál keretében látható elõadásokat szakmai zsûri válogatta ki, a résztvevõ színházak igazgatóinak javaslata alapján.

Bõvebb információ a Rivalda Fesztiválról a. www.thalia.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!