Friss hírek

2010.04.27. 16:16

Lehuligánozta az orosz kormányfõ a füstbombákat eregetõ ukrán képviselõket

<p>Az orosz kormányfõ szerint az ukrán parlament ellenzéki képviselõi "úgy viselkedtek, mint a huligánok". Vlagyimir Putyin ezt kedden mondta az ukrán-orosz államfõi szerzõdés ratifikálásának kijevi parlamenti vitájáról. A megállapodást kifogásoló ellenzéki képviselõk füstbombákat eregettek, és tojásokat dobtak a kijevi parlament elnöke felé.</p>

Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz államfõ árpilis 21-én állapodott meg arról, hogy a szevasztopoli támaszpont 2017-ben lejáró bérleti szerzõdését 25 évvel meghosszabbítják, és esetleg még újabb öt évvel, ha a két ország egyetért majd ebben. Cserében Moszkva 300 százalékos kedvezményt adott az Ukrajnának szállított orosz gázra.

Az orosz parlament alsóházának mind a 410 képviselõje kedden megszavazta a szerzõdés törvényerõre emelését. Elõzõleg az ukrán parlament is ratifikálta a megállapodást, miután az ellenzékkel folytatott heves vita után a minimálisan szükséges 226 helyett 236 képviselõ voksolt a ratifikálásra.

Putyin kedden dicsérte a szerzõdést jóváhagyó kormánypárti ukrán képviselõket, és éles szavakkal marasztalta el a megállapodás parlamenti ellenfeleit. "Az ellenzékben lévõ huligánok trükkjei ellenére új út nyílt Ukrajna politikai stabilizálása felé. Ez fontos és jó jelzés" - mondta. Putyin megjegyzése arra vonatkozott, hogy néhány ellenzéki képviselõ, aki az ukrán függetlenség feladásának tartja a szerzõdést, füstbombákat eregetett és tojásokkal dobálózott. Az ukrán házelnök esernyõkkel igyekezett kivédeni a támadásokat. Dulakodtak is az ukrán képviselõk a parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!