Friss hírek

2010.04.27. 18:01

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján - egyikük eltûnt

<p>Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján hétfõ délután: Várkonyi László eltûnt, Klein Dávid pedig megsebesült - tudta meg a Független Hírügynökség Sárközy Péter pekingi magyar fõkonzultól kedden. Várkonyi László és Klein Dávid honlapjuk szerint arra készültek, hogy a magyar hegymászás történetében elõször oxigénpalack nélkül érjék el a Mount Everest csúcsát. Klein Dávid elsõ beszámolója a balesetrõl kedd délután került fel a weboldalra.</p>

"Tegnap délben az Északi Nyeregbõl (7000 m) tartottunk lefelé az Elõretolt Alaptáborba (6400 m), amikor félúton, viszonylag könnyû terepen jégomlás történt, ami annyit jelent, hogy a felettünk lévõ jégfal leszakadt. Engem is és Konyit (Várkonyi Lászlót) is elsodort a jég. Engem a jég ledobott egy jégfalra, át egy peremen, és a függõleges falon lógva álltam meg, a rögzített kötélen. Nem tudtam, Konyival mi történt, õ mögöttem volt. Reméltem, hogy õt elkerülte a lavina" - írta beszámolójában Klein Dávid.

"Engem késõbb felülrõl, kötél segítségével kiemeltek, ekkor tudtam meg, hogy Konyi eltûnt. Tegnap és ma (hétfõn és kedden) nagy erõkkel keresték, de nem került elõ a teste". "Nekem a jobb karomon van több helyen zúzódás, már itt a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette. Holnapután hajnalban (csütörtökön) fogok lejönni a hegyrõl. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az elsõ benyomások! Pontos leírást késõbb fogok adni a történtekrõl" - zárul a beszámoló.

A két hegymászó honlapja szerint március 27-én indultak meghódítani a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8850 méter magasan lévõ csúcsát. Mindezt úgy tervezték, hogy a magyar hegymászás történetében elõször oxigénpalack használata nélkül érjenek a magasba. A tervek szerint 60 napot töltöttek volna a hegyen, és május 21-én értek volna haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!