Friss hírek

2010.04.26. 14:21

Láncra vert kutyák, térden csúszó birkák Kisvárdán

<p>Legyengül, elpusztult állatokat találtak a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány munkatársai egy kisvárdai birkatelepen. Az állatvédõk egy lakossági bejelentés alapján mentek ki ellenõrizni a telepre a kisvárdai hatósági állatorvossal, és az állategészségügyi állomás munkatársával hétfõn - tudta meg a Független Hírügynökség Pelyvás Csabától, az alapítvány titkárától. A telep vezetõje azzal védekezett, hogy börtönben volt, emiatt maradt el a munkával.</p>

Az állatvédõk a tanyán több kutyát láttak munkagéphez láncolva, közülük az egyik már elpusztult. Egy másik munkagép alatt pedig egy bárány tetemére bukkantak. Több legyengült bárányt találtak a tanyán, ezekrõl bebizonyosodott, hogy nem táplálták õket megfelelõen. A tanyán tartott, alultáplált 130 birka egyharmada viszont azért csúszkált térden, mert nem tudott felállni, ugyanis nem körmözték le õket, fájdalmas volt számukra minden lépés.

A tulajdonos azzal védekezett, hogy két hónapig börtönben volt, emiatt maradt el a munkával, még nem sikerült utolérnie magát. Megígérte, hogy rendbe teszi a hodályt, a beteg birkákat gyógyíttatja, a kutyákat pedig hosszabb láncra teszi. Hogy az ígéreteinek eleget tesz-e, azt rendszeresen ellenõrizni fogja az állategészségügyi hatóság. A kisvárdai juhász két hónapot kapott arra, hogy a telepen rendet tegyen. Állatvédelmi bírságra mindenképp számíthat, végsõ esetben pedig arra, hogy a jegyzõ megtilthatja neki az állattartást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!