Friss hírek

2010.04.13. 10:26

KSH: Az EU országok közül Magyarországon volt a legnagyobb drágulás ez elmúlt egy évben

<p>A fogyasztói árak idén márciusban 5,9 százalékkal voltak magasabbak Magyarországon, mint egy évvel korábban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb tájékoztatójából. Márciusban 0,7 százalékkal nõttek az árak februárhoz képest. Az EU 27 tagországában, februárban a fogyasztói árak átlagosan 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb áremelkedést (5,6 százalék) Magyarországon mérték.</p>

Az elsõ három hónapban átlagosan 6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az elõzõ év azonos idõszakában. 1 hónap alatt - februárhoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,9 százalékkal növekedtek. Drágultak az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (8,2 százalék) ára, enélkül számítva az élelmiszerek árai az elõzõ hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek. Csökkent a sertéshús és az étolaj ára - 2,4, illetve 2,2 százalékkal. A ruházati cikkek és az üzemanyagok átlagosan 3 százalékkal drágultak.

Az élelmiszerek egy év alatt az átlagosnál kisebb mértékben, 2,3 százalékkal drágultak. Ezen belül jelentõsen drágult a kávé 11,6, a tojás 10,4, valamint a párizsi és a kolbász 7,5. Olcsóbb lett az étolaj (8,4), a cukor (8,0), a liszt (7,3), a tej (6,0) és a sertéshús (5,1 százalékkal). Az elmúlt egy évben több mint egynegyedével drágultak az üzemanyagok. A gyógyszerekért 8,7, míg a dohánytermékekért és a szeszes italokért 11,6 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások átlagos mértékben drágultak: a szemétszállítás 11,6, a csatornadíj 7,5, a vízdíj 6,8 százalékkal drágult. Az elektromos energia ára 12,3 százalékkal nõtt, a távfûtésé viszont 18,6 százalékkal csökkent.

Az EU 27 tagországában a fogyasztói árak átlagosan 1,4 százalékkal voltak magasabbak februárban, mint egy évvel korábban. Árcsökkenés volt például Lettországban (4,3) és Írországban (2,4 százalék). A legnagyobb áremelkedést pedig Magyarországon (5,6) és Romániában (4,5 százalék) mérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!