Friss hírek

2010.04.13. 21:01

Közösen lépnek fel a nukleáris biztonsági csúcs résztvevõi a nukleáris anyagok csempészete ellen

<p>Közös közleményben fejezték ki kedden egyetértésüket a kétnapos washingtoni nukleáris biztonsági csúcson résztvevõ 47 ország vezetõi, hogy négy éven belül ki kell alakítani a világon a nukleáris anyagok teljes biztonságát. Az állam- és kormányfõk abban is egyetértettek, hogy közösen harcolnak a nukleáris anyagok csempészete ellen.</p>

A 47 ország vezetõi által kiadott közös közlemény szerint a csúcs résztvevõi megerõsítették: a globális nukleáris biztonság szempontjából alapvetõ szerepe van az ENSZ szakosított szervezetének, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IAEA). A közlemény szerint a csúcs résztvevõi megegyeztek abban, hogy továbbiakban is segíteni fogják a bécsi székhelyû ellenõrzõ szervezet munkáját forrásokkal, szaktudással, és megfelelõ strukturális keretekkel.

"Üdvözöljük Barack Obama felhívását, hogy négy éven belül mindenütt a legnagyobb biztonságban legyenek azok a nukleáris anyagok, amelyek biztonsága jelenleg még kétséges. Együtt dolgozunk azért, hogy megerõsödjön a globális nukleáris biztonság" - ez áll a közös közleményben, amely az amerikai elnök felhívására reflektál.

A közlemény szerint a csúcson résztvevõ 47 ország vezetõi "elismerik az államok közötti együttmûködés szükségességét, hogy hatékonyan lehessen megakadályozni a tiltott nukleáris anyagok csempészetét vagy harcolni az ellen". A közös közlemény szerint az együttmûködõ országok a harcot az információk megosztásával, a rendõri és igazságügyi szervezetek közös munkájával akarják hatékonnyá tenni.

A közös közlemény szerint a résztvevõ országok vezetõi abban is egyetértettek, hogy "a nukleáris biztonság elve nem sértheti az egyes államok jogát, hogy békés célokra és a technikai fejlõdés érdekében maguk döntsenek az atomenergia hasznosításáról".

Ezzel kapcsolatban az amerikai elnök újfent felkérte a kínai államfõt Washingtonban, hogy támogassa egyértelmûen az ENSZ Irán elleni szankcióit az Iszlám Köztársaság nukleáris programja miatt, amely a Nyugat szerint atomfegyverek gyártását szolgálja. Hu Csin-tao úgy reagált erre, hogy Peking "határozottan ellenzi az atomfegyverek számának növekedését, de támogatja az atomenergia békés felhasználását".

Az Obama-kormánynak kulcsfontosságú, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkezõ Kína, amely számára Irán fontos gazdasági partner, az Egyesült Államok mellé álljon az Iszlám Köztársaság elleni szigorúbb büntetõintézkedésekben. Washington ezzel kapcsolatos bizonytalanságát fokozta a kínai külügyminiszter, aki kedden megerõsítette az Iránnal szemben szankciókkal kapcsolatos kínai kételyeket. A pekingi diplomácia vezetõje úgy fogalmazott, hogy "sem a nyomásgyakorlás, sem a büntetõintézkedések nem tudják megoldani a jelenlegi patthelyzetet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!