Friss hírek

2010.04.11. 22:26

Kormányszóvivõ: Nem a Bajnai Gordon által benyújtott törvény szövege okozza a sorbanállásokat

<p>Nem a Bajnai Gordon által 2007-ben benyújtott törvénymódosítás szövege okozza a sorbanállásokat - jelentette ki a Független Hírügynökségnek Szollár Domokos kormányszóvivõ. Mint mondta, a kormány rugalmasságot épített volna be a szabályozásba, azaz nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy egy választókerületben csak egyetlen szavazókörben lehessen igazolással szavazni. Ehhez a KDNP-s Salamon László ragaszkodott és végül az õ verziója diadalmaskodott - közölte a kormányszóvivõ.</p>

Az Alkotmánybíróság a 2006-os választások után állapította meg, hogy az igazolással való szavazás akkori szabályai nem tartalmaznak elég garanciát a visszaélések elkerüléséhez. Elméletileg benne volt a lehetõség, hogy valaki többször voksoljon - mondta a Független Hírügynökségnek Szollár Domokos kormányszóvivõ.

A kormány ezért benyújtott egy törvényjavaslatot, amirõl ötpárti egyeztetés kezdõdött. A KDNP-t képviselõ Salamon László képviselõ ragaszkodott ahhoz, hogy egy településen csak egy szavazókörben lehessen igazolással szavazni - mondta Szollár Domokos. A kormány ezzel szemben azt javasolta, hogy amennyiben a helyben lakó szavazók egy meghatározott arányát meghaladják azok, akik igazolással voksolnak, további szavazóköröket kelljen megnyitni. Tehát a mostani helyzetet vizionálta akkor a kormány - fogalmazott Szollár Domokos.

Az ötpárti egyeztetésen végül a KDNP-s Salamon László verziója diadalmaskodott, azt fogadta el egyhangúlag, 350 szavazattal az Országgyûlés - tette hozzá a kormányszóvivõ.

Az idei az elsõ olyan országgyûlési választás, amikor a lakóhelyüktõl távol szavazók egy választókerületen belül csak egy szavazókörben adhatják le a voksukat. Emiatt több helyen is kígyózó sorok alakultak ki. Mivel este hét órakor is sokan vártak még arra, hogy szavazhassanak, az Országos Választási Bizottság kitolta a kampánycsendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!