Friss hírek

2010.04.06. 18:06

Kisebb bérre számítanak a nõi hallgatók, mint férfi társaik

<p>Jelentõs, csaknem 20 százalékos eltérés van a felsõoktatásban részt vevõ férfiak és nõk jövedelmi elvárásai között - derül ki a Diplomás pályakövetés 2009-2010 kutatási program elsõ fázisából. Horváth Tamás, a kutatást vezetõ Educatio Kft.. felsõoktatási igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: akárcsak az Európai Uniós tapasztalatoknál és a valós béradatoknál, most is bebizonyosodott, hogy a nõk jóval kevesebb bérre számítanak. A vizsgálatban 26 ezer forint volt a nemek közti különbség.</p>

Horváth Tamás elmondta: a kutatás elsõ szakaszában 10 ezer hallgatót kérdeztek meg szakok és nemek szerint a többi között arról, milyen keresetet képzelnek maguknak, illetve mit tartanak elfogadhatónak. Hozzátette: a legjelentõsebb különbség a férfi és nõi hallgatók elvárásait illetõen mutatkozott meg, amit egyébként az uniós tapasztalatok és a valós béradatok is alátámasztanak. A felsõoktatási igazgató kifejtette: a nõi hallgatók átlagosan nettó 124 ezer forintot tartanak reális havi keresetnek a szakterületükön, míg a férfiak 150 ezret. A szakember szerint ez a fajta jövedelmi olló minden szakterületen megvolt, a legnagyobb különbséget pedig a társadalomtudományokon és a bölcsészeten belül tapasztalták.

Az igazgató arról is beszélt: a kutatás második része most indul és nyárra lesznek eredményei. Ebben a már végzettek jövedelmi adatait vizsgálják majd, így a konkrét fizetési adatokat össze tudják hasonlítani az elvárásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!