Friss hírek

2010.04.16. 14:06

KÍNAI RENGÉS: Kommunikációs problémák miatt félezernél több tolmács segít

<p>Több mint félezer, a tibeti nyelvet beszélõ tolmácsot mozgósítottak a kínai hatóságok, hogy segítsék a földrengés sújtotta Jüsuban a mentési munkálatokat. - közölte pénteken az Új Kína hírügynökség az Állami Kisebbségügyi Bizottságra hivatkozva. A bejelentés szerint azért van szükség a tolmácsokra, mert a helyiek és a kínai mentõegységek közötti kommunikációs nehézségek hátráltatják a munkálatokat.</p>

Az állami hírügynökség bejelentése szerint hat, kínai fõiskoláról válogattak ki olyanokat, akik beszélik a katasztrófa helyszínén, a Csinghaj tartomány déli részén, Jüsu megyében használt nyelvet.

A legfrissebb pénteki hivatalos adatok szerint már majdnem nyolcszáz halottja van a Richter-skála szerint 6,9-es erõsségû rengésnek, amely Kína délnyugati részén, szerdán pusztított. A hegyvidékes, nehezen megközelíthetõ területre lassan megérkeztek a mentéshez szükséges nehézgépek. Nagyjából háromszáz ember lehet az összedõlt épületek romjai alatt. Több ezer túlélõ a második éjszakáját töltötte fedél, és élelem nélkül a fagyos hidegben.

Eddig a munkagépek hiánya miatt a mentõalakulatok, és a helyi lakosok kénytelenek voltak lapátokkal, és puszta kézzel kutatni a romok között. A mentés tovább nehezíti a tengerszint felett 3 600 méter magasságban lévõ terület ritka levegõje, és az esténként öt Celsius-fokra csökkenõ hõmérséklet.

"A sérültek többsége tibeti, akiknek szükségük van gyors ellátásra, illetve arra, hogy megvizsgálják az egészségi állapotukat. Mindezt azonban nehezítik a kommunikációs problémák "- mondta az állami hírügynökség a kínai Egészségügyi Minisztérium egyik tisztségviselõje. Kínában a mandarint tanítják az iskolákban mindenütt, így Tibetben is, de a helyiek gyakran alig beszélik az államnyelvet, és inkább a saját nyelvüket részesítik elõnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!