Friss hírek

2010.04.08. 13:31

Jövõ hétvégén lesz a Mûemléki Világnap

<p>Kétszáz mûemlék és ugyanannyi kedvezményes szállásajánlat várja az érdeklõdõket április 17-én és 18-án, a Mûemléki Világnapon- mondta a program csütörtöki sajtótájékoztatóján Varga Kálmán, a Mûemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. A mûemlékek fele ingyenesen látogatható, fele pedig 110 forintért. A magyar mûemlékek népszerûsítését célzó turisztikai akciónap tavaly indult, hagyományõrzõ célzattal.</p>

Az ötletgazda Mûemlékek Nemzeti Gondnoksága a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen ismét megrendezi a Mûemléki Világnapot a nagyközönség számára is. Szakmai programok már a korábbi években is voltak, a magyar mûemlékek népszerûsítését célzó turisztikai akciónapot azonban tavaly rendezték meg elõször.

A világnap alkalmából országszerte csaknem 200 mûemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit díjmentesen vagy 110 forintos kedvezményes belépõvel a látogatók elõtt. A Fesztiválok Évéhez csatlakozott szolgáltatók pedig kedvezményes szállásajánlatokkal várják a vendégeket. Idén elõször a fõvárosi mûemlékfürdõk, a Lukács, a Gellért, a Széchenyi és a Rudas is bekapcsolódott az akcióba: ezeken a helyeken idegenvezetõk kalauzolásával lehet esti sétára indulni.

Több helyen nemcsak szakvezetéssel, hanem külön programokkal is készülnek. A többi között a Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában "Reneszánsz életképek" címmel palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és történelmi táncházat tart. Az Aquincumi Múzeumban ismeretterjesztõ elõadás, a Budai Várban a "XXI. századi reneszánsz" címmel vetített képes épületvezetés, a Puskás Ferenc Stadion és Szoborparkban pedig archív filmek vetítése várja a látogatókat. Az idén kiemelt figyelmet kapnak az Árpád-kori templomok, a mûemlékfürdõk és az évszázados borospincék.

Mivel tavaly a mûemlékeket jegy nélkül, ingyen lehetett megnézni, nincsenek pontos adatok arról, hogy hány embert mozgatott meg a világnap. Az egyik legnépszerûbb látványosság a várpalotai Thury Vár volt, amelyet kétszer annyian kerestek fel, mint egy átlagos nap. Szintén sokan látogattak el az Aggteleki Nemzeti Parkba és a Budai Várba is.

A Mûemléki Világnaphoz kapcsolódó részletes mûemléklista és a programok a www.nemzetimuemlek.hu internetes oldalon találhatóak..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!