Friss hírek

2010.04.26. 17:01

Jóval késõbb jön az IMF és a bizottság delegációja

<p>Az eddigi ütemezéstõl eltérõen nem május elsõ felében jön Budapestre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság küldöttsége, hogy lefolytassa a soros negyedéves felülvizsgálatot a Magyarországnak adott készenléti hitelrõl és az államháztartás állapotáról. A nemzetközi szervezetek már az új kormánnyal fognak asztalhoz ülni, ami lehet, hogy csak júliusban lesz.</p>

Jelentõsen kitolódik a szokásos háromhavonkénti felülvizsgálati eljárás a Magyarországnak 2008. õszén odaítélt csaknem 20 milliárd eurós készenléti hitel felhasználásáról, de mindenek elõtt a magyar államháztartás állapotáról. A legutóbbi február elsõ felében volt, a következõ májusban lenne esedékes.. Sólyom László köztársasági elnök hétfõn május 14-ére hívta össze az új Országgyûlést, számítások szerint a kormány június 7-én vagy 14-én teheti le az esküt.

A Pénzügyminisztérium szóvivõje, Pichler Ferenc a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a felek a késõbbi felülvizsgálatban állapodtak meg, igaz, ezt nem hozták nyilvánosságra. Azt nem tudta megmondani, mikor várhatók a delegációk, mint ahogy Simor András, az MNB elnöke sem kapott értesítést errõl. Június vége elõtt nem valószínû, hogy az új kormánytól érdemi válaszokat kaphatnak a nemzetközi szervezetek a követendõ gazdaságpolitikától.

Emlékezetes, üzenetértékû választ adott egy kérdésre az IMF-küldöttség vezetõje a novemberi felülvizsgálat lezárultakor tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A következõ kormány hiánnyal kapcsolatos várható politikája kapcsán David Morsink azt mondta, hogy "az IMF nem tolerálna olyan gazdaságpolitikát", ami az elfogadott államháztartási deficit kétszereséhez vezetne.. A Fidesz vezetõi ekkoriban tettek több olyan nyilatkozatot, hogy az IMF szerint is tartható 3,8 százalékos idei hiány "köszönõ viszonyban sincs a valósággal", az 7-7,5 százalék lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!