Friss hírek

2010.04.19. 11:36

Jóváhagyta az iráni elnök új urándúsító üzemek telephelyeit, és utasított az éptkezésekre

<p>Jóváhagyta az iráni elnök új urándúsító üzemek telephelyeit. - közölte hétfõn Mahmúd Ahmadinezsád egyik tanácsadója. Mojtaba Szamareh Hashemi azt mondta az ILNA hivatalos iráni hírügynökségnek, hogy az elnök "elfogadta a kijelölt területeket, ahol utasításának megfelelõen kezdõdnek majd az építkezések.."</p>

A rangidõs tanácsadó azt közölte, hogy az új üzemek terveit most dolgozzák ki, azt azonban nem árulta el, hogy hány üzemet fognak építeni. 2009 novemberében a keményvonalas iráni elnök azt mondta, hogy Irán tíz új dúsító üzemet hoz létre. Irán jelenleg a natanzi üzembe dúsít urániumot az ENSZ Biztonsági Tanácsának figyelmeztetései ellenére, hogy függessze fel az eljárást.

Idén áprilisban Irán atomprogramjának vezetõje, Ali Akbar Szalehi azt mondta, hogy két új dúsító üzem tervét terjesztették be Ahmadinezsádnak, és mindkettõ építése a 2011 márciusában kezdõd perzsa újév elsõ felében indul. Irán ellen jelenleg három ENSZ-szankció van érvényben. Az Egyesült Államok azonban egy negyedik, még szigorúbbat is akar a Biztonsági Tanács tagjainak jóváhagyásával, mivel megítélése szerint az iráni nukleáris program atomfegyverek gyártását szolgálja.

A vétójoggal rendelkezõ állandó BT-tagok, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Oroszország tárgyalásokat folytatnak az új büntetõintézkedések részleteirõl. Kína egyelõre vonakodik ettõl, mivel Irán legnagyobb kereskedelemi partnere, és olaszállításai is nagymértékben Irántól függenek. Ezért inkább a diplomácia megoldásokat részesíti elõnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!