Friss hírek

2010.04.10. 15:16

Ismét mûködik a sármelléki repülõtér

<p>Megérkezett az idei elsõ gép szombaton a sármelléki repülõtérre, amely tavaly októberben zárt be, miután csõdbe ment elõzõ bérlõje. Az új bérlõ, az SCD csoport 50+50 évre kötött szerzõdést a reptér üzemeltetésére. Idén 32 ezer utast várnak, öt éven belül viszont már 300 ezresre növelnék a sármelléki repülõtér forgalmát.</p>

Szombaton délben szállt le a sármelléki Fly Balaton repülõtéren a Eurowings légitársaság Fokker 70-es típusú gépe, amely Düsseldorfból érkezett 19 utassal a fedélzetén. A repülõt az ünnepi alkalom miatt tûzoltók vízsugara fogadta a leszállópályánál.

A jelenlegi megállapodások szerint hét európai városból érkeznek heti egy-egy alkalommal gépek Sármellékre - mondta el a Független Hírügynökségnek Gubicza Ágoston, az FB Airport Kft. ügyvezetõje. Hozzátette: két további légitársasággal is tárgyalnak, jövõre pedig már menetrendszerinti járataik is lesznek, várhatóan Frankfurtba és Londonba. Az ügyvezetõ szerint idén 32 ezer utasuk lehet, ez duplája a tavalyi forgalomnak. Jövõre 88 ezer utassal számolnak és terveik szerint 2012-re már meghaladják az eddigi csúcsnak számító 2008-as szintet. Akkor 120 ezer utasa volt a reptérnek, 2012-ben 185 ezerrel számolnak. Gubicza Ágoston elmondta: 300 ezres utasszámnál lehet nyereséges a reptér. Szerinte ezt öt éven belül elérik.

Tomcsányi Gábor, az SCD csoport vezérigazgatója azt mondta a Független Hírügynökségnek: két éven belül akár 15-20 százalékkal is növelheti a balatoni régióban eltöltött vendégéjszakák számát a mûködõ sármelléki reptér. A statisztikák szerint ugyanis a repülõvel érkezõ turisták általában hosszabb idõt töltenek el a célországban, mint azok, akik más közlekedési eszközt választanak. További elõny, hogy így a szállodák komplett csomagokat tudnak árulni, amelyekben benne van a repülõjegy és a transzfer is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!