Friss hírek

2010.04.01. 20:41

Ideiglenes, húsvéti légi járatok Grúzia és Oroszország közt

<p>A politikai ellentétek és feszültségek ellenére csütörtökön ismét charter-repülõket indítottak Grúzia és Oroszország fõvárosa közt. Az ideiglenes légi járatokat a moszkvai vezetés a múlt hónapban engedélyezte a hat napos húsvéti ünnepek idejére a két, többségében ortodox keresztény állam közt. A repülõkre már elõre szinte minden jegy elkelt. Grúzia és Oroszország fõvárosai, Tbiliszi és Moszkva közt a legutóbb januárban, az újévi ünnepek okán közlekedett néhány repülõ. A légi járatokat a két ország 2008-as augusztusi villámháborúja után szüntették be.</p>

Az orosz-grúz háború vagy dél-oszétiai háború 2008 augusztusában kezdõdött fegyveres konfliktus az egyik oldalon Grúzia, a másik oldalon szakadár tartományok Dél-Oszétia, és Abházia, valamint Oroszország között. Oroszország szerint Grúzia népirtást hajtott végre az oszétok ellen. Ezért az orosz hadsereg megtámadta a grúz erõket, amelyek Dél-Oszétiát akarták elfoglalni. Miután kiûzték a grúz katonákat Oszétiából, az orosz hadsereg Grúzia területén is folytatta a harcokat, és az összecsapások követõen sem akartak távoztak hosszú idõn át Grúziából. A harcok halálos áldozatainak számáról máig ellentmondásosak a két oldal adatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!