Friss hírek

2010.04.12. 19:21

Hormonális problémákat okozhat a mérgezõ paprika - RTL Híradó

<p>A megengedettnél 45-ször több ciántartalmú rovarölõszert találtak Marokkóból származó zöldpaprikákon. A paprikákat március közepén hozták be Magyarországra, de mire kiderült, hogy mérgezõek, már az összeset megvették. Ha valaki több kilót evett belõle, hosszú távon akár hormonális problémái is lehetnek.. A növényvédelmi ellenõrök most az összes Marokkóból származó paprikaszállítmányt megvizsgálják, mert elképzelhetõ, hogy azokkal is gond van - számolt be hétfõn az RTL Híradója.</p>

A paprikát egy Pest megyei vállalkozás termeltette Marokkóban, õk hozták be Magyarországra és több hipermarketláncnak, illetve Békés megyei üzleteknek adták el. A paprikát Egerben egy szúrópróbaszerû vizsgálat során ellenõrizték. Kiderült, hogy van benne egy olyan növényvédõszer, ami ugyan engedélyezett, de ebben a megengedettnél 45-ször több ciántartalmú rovarölõszert találtak. A polcokról már nem tudták levetetni, mert az összes paprikát megvásárolták, mire az ellenõrök visszamentek az üzletbe.

Ha valaki nagy mennyiséget fogyaszt ebbõl a paprikából - mondjuk másfél kilót - akkor lehet, hogy bizonyos tünetek jelentkeznek nála a késõbbiek során. Ez a hatóanyag nem okoz közvetlen tüneteket, hanem a hormonháztartásra van hatással - mondta Tóthné Lippai Edit, a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetõje.

Azt még vizsgálják, kinek a hibája volt, hogy a mérgezõ paprika Magyarországra került. A szakemberek szerint a többi Marokkóból származó paprikával is gond lehet, ezért most elkezdik azokat is vizsgálni. Azt ajánlják, amíg nem végezték el az ellenõrzéseket, senki se vásároljon Marokkóból származó paprikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!