Friss hírek

2010.04.26. 19:31

Hamarosan döntés születhet Szlovákiában a "himnuszos" hazafiassági törvényrõl

<p>Ján Slotáékkal ellentétben nem hetente, hanem csak évente kétszer hallgattatná meg az iskolásokkal a szlovák himnuszt a pozsonyi kabinet. Robert Fico kormánya erre hétfõi ülésén tett javaslatot.</p>

Ficóék azért foglalkoztak a kérdéssel, mert a kedden kezdõdõ parlamenti ülésszakon ismét a képviselõk elé kerül Slota koalíciós Szlovák Nemzeti Pártjának hazafiassági törvénye, amelyet márciusban ugyan egyszer már megszavazott a kormánytöbbség, de azt - Fico nem hivatalos kérésére - Ivan Ga¹paroviè ((gasparovics)) államfõ nem írta alá. A jogszabályt újratárgyalásra visszautalta a képviselõknek.

A heti egyszeri iskolai himnuszéneklést, -hallgatást is elõíró javaslat nagy ellenkezést váltott ki nemcsak a szlovákiai magyarok, hanem a szlovákok körében is. A pozsonyi TNSK SK közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint a lakosság majdnem kétharmada feleslegesnek tartja Slotáék kezdeményezését. A lakosság és az ellenzéki pártok zöme azzal érvel, hogy a hazafiság természetesen kialakuló érzés, a Slota-párt eszközeivel senkire sem kényszeríthetõ.

A hétfõi kormányjavaslat lényege az, hogy a hazafiassági törvény érdemi rendelkezéseit emeljék át egy korábbi, az állami jelképekrõl szóló jogszabályba. Eszerint az önkormányzati és kormánytanácskozásokon, parlamenti ülésszakok kezdetén is meg kellene hallgatni a himnuszt. A Szlovák Nemzeti Párt elképzelésével ellentétben azonban az iskolákban nem hetente, hanem csak a tanévnyitó és-záró ünnepségeken kellene felcsendülnie a himnusznak.

Az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint ez a javaslat is csak a hazafiassági törvény "szemfényvesztõ másolata".. "Az MKP a kormánypártok e témában történõ versengését nevetségesnek és a 21. század Európájához méltatlannak tartja " - áll a magyar párt Független Hírügynökséghez eljuttatott hétfõi nyilatkozatában. Éppen ezért Csáky Pál pártja - akárcsak Slotáék törvényét - ezt a megoldást is elutasítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!